Interreligieus concert

Foyer organiseert interreligieus concert

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
23/04/2014

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Foyer tijdens de lente een interreligieus concert in de Sint-Jan-de-Doperkerk. Voorafgaand wordt er in Muntpunt gedebatteerd over de plaats van pre-moderne religieuze tradities in een moderne en stedelijke context. “We moeten uit ons hokje komen.”

D e interreligieuze concerten van Foyer, die zo’n tien jaar geleden uit de grond zijn gestampt, willen mensen van verschillende gemeenschappen met elkaar laten kennismaken en Molenbeek in een positiever daglicht plaatsen. “We leven in een multiculturele stad, maar de tendens is dat iedereen in zijn eigen hokje blijft. Rond muziek en sport kan je mensen makkelijk samenbrengen. Wij willen dat doen met muziek van een bepaald niveau, pre-moderne muziek die aanleunt bij religie en godsdienstigheid, maar we blijven ver van de religieuze instituties,” vertelt Johan Leman, directeur van het Regionaal Integratiecentrum Foyer. “Zo zie je plots moslims in een kerk binnenwandelen. Anderen zijn de kerk gewend zonder moslims. Het creëert een bepaalde sfeer.”

Molenbeek, door de negatieve berichtgeving in de media zal de naam sommigen doen rillen. “Nochtans heeft Molenbeek heel wat moois te bieden,” weerlegt Leman. “Zoals de art-decokerk van Joseph Diongre, die is op zich al bezoek aan Brussel waard! We brengen er mensen samen rond klank en lichaamstaal. Ademhaling is zeer belangrijk bij soefimuziek, ook trilling. Een kerk leent zich daar uitstekend toe.”

In de huidige Brusselse context is er volgens Leman nood aan dergelijke interreligieuze ontmoetingen. “Niet wegens dogmatiek, wel omdat mensen mekaar moeten zien als mensen. Maakt niet uit waar ze vandaan komen. Op een voetbalveld is dat geen probleem, maar dat is minder vanzelfsprekend rond iets kwalitatief hoogstaand. Wij brengen soefimuziek samen met vroeg-Middeleeuwse muziek en Andalusische muziek. Minder toegankelijk, maar de voorbije edities hebben bewezen dat het aanslaat. Zo’n ontmoeting laat je niet onberoerd. Er is nood aan, anders sluit een mens zich te veel af van al wat anders is.”

Al zingend dialogeren
Op het programma staat een uitzonderlijke ontmoeting tussen de soefi-zangeressen van Chefchaouen in Noord-Marokko, de zanger en luitist Abdesselam Khaloufi uit Tanger, de Antwerps-Marokkaanse zanger Hassan Boufous, de Brussels-Marokkaanse zanger Ahmed El Maai en de zangers en muzikanten van het Antwerpse gezelschap Graindelavoix onder leiding van Björn Schmelzer. “Zij gaan dialogeren door het type zang dat ze brengen. Het is geen mix, geen bouillabaisse, wel een ware dialoog tussen deze culturen. Op soefimuziek van de confrérieën wordt ingehaakt door Vlaamse muziek uit de elfde eeuw, daar wordt dan weer op ingehaakt door de soefi’s,” vertelt Leman. “Het publiek zit in cirkelvorm rond de muzikanten. Men verlaat de kerk al denkend: we lijken veel meer op elkaar dan ik dacht.”

Foyer beseft dat één concert per jaar niet veel verandering zal brengen in de interreligieuze relaties en wil daarom tijdens het jaar met andere initiatieven op poten zetten, als vorm van dialoog. Een eerste vernieuwing is alvast het voorafgaande debat in Muntpunt over ‘Urban Trance’ of wat er gebeurt met die eeuwenoude tradities wanneer ze toekomen in een moderne grootstad als Brussel. Want die tradities leven hier. Ondergronds, onbekend en onbemind.

Debat Urban Trance: 26/04, 14.00, Muntpunt.

Concert Zaouia / Urban Trance: 20.00, Sint-Jan-de-Doperkerk.

Tickets: 10 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni