© Ivan Put

Praat Achteraf: Kids koning voor een dag

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
24/03/2011
Zaterdag waren we getuige van de (uitverkochte) ‘koninklijke dag voor het hele gezin’ die UiTinBrussel voor de tweede keer organiseerde in vier Brusselse paleizen rond de Kunstberg. Het werd een fantastische dag.

Ze zijn toch zo verwend, mijnheer, de kindjes van tegenwoordig. Met jeugdtheaters, jeugdzenders, jeugdkaternen, kinderateliers, jongerendagen, gezinsvoorstellingen en educatieve diensten, noem maar op. In onze tijd bestond dat allemaal nog niet, maar soit, het weze hen van harte gegund.

De ingeschreven gezinnen (de deelnemerslijst bewees dat ze uit heel Vlaanderen kwamen) werden rond tien uur 's morgens verwacht in het BELvue Museum naast het echte koninklijke paleis. Daar wachtte een lakei de gezinnen op om hen, een voor een, een eerste audiëntie, bij koningin Isabella van de Koudenberg, te verlenen. De kinderen van vijf tot twaalf jaar moesten dan wel even leren om op gepaste wijze - voetje voor voetje - de koninklijke trappartij beklimmen, want daar lachten de lakeien niet mee. De ouders waren gewoon plebs dat nog net mee binnen kon, maar ze mochten de koningin zeker niet in de ogen kijken. Na de begroeting moesten de kinderen in het BELvue Museum aan de hand van een aantal vragen over de collectie rond de geschiedenis van België een geheime code achterhalen waarmee ze de deur naar de ondergrondse gangen van het voormalige paleis van de Koudenberg konden openen. Zo moeilijk waren die opdrachtjes niet, en dus vond iedereen de juiste combinatie om de deur letterlijk te laten openspringen.

In die eeuwenoude ondergrondse gangen testten een aantal fraai geklede personages de vorstelijke talenten en kwaliteiten van de deelnemers. Berend de Verschrikkelijke (kaal en met een berenvel) testte moed, durf en spierkracht. Bij hem moesten de jongens en meisjes gewichtheffen en verschrikkelijke kreten slaken. Hofdame Margaretha de Strenge leerde de prinsjes en prinsesjes het geld van de schatkist te tellen; gravin van Bruxelles leerde een ingewikkelde rituele buiging met knieval aan. De koningin zelf vertelde in een toespraak op televisie over de geschiedenis van haar kasteel.

Wie in de gangen van het voormalige paleis op de Koudenberg de prenten bekijkt van hoe deze plek er vroeger uitzag, zal geïntrigeerd zijn door de labyrintische structuur die het paleizencomplex toen had. Maar in feite is die labyrintische structuur er nu nog een beetje op de Kunstberg. Zo is niet alleen het BELvue Museum (en op termijn ook het Paleis voor Schone Kunsten) verbonden met de onderaardse gangen van het paleis. Dat je van de Rotonde-zaal in het Paleis van Karel van Lotharingen even verderop, via het dak naar de cafetaria op de vijfde verdieping van de Koninklijke Bibliotheek kunt stappen, was ook nieuw voor ons. In die Rotonde had de kroning van de deelnemers tot 'Koning voor een dag' plaats. De koningin had er plaatsgenomen in het midden van de imposante vloermozaïek, die bezaaid was met gouden kroontjes. Iedereen die de proeven tot een goed einde had gebracht, kreeg een kroon op het hoofd gedrukt en mocht daarna aanschuiven aan het banket in de Koninklijke Bibliotheek, met een majesteitelijk uitzicht over de Brusselse laagstad. Daarna ging het nog richting Cinematek voor filmpjes van komische koningen met live pianobegeleiding.

De hele dag liep de organisatie gesmeerd en was de sfeer opperbest. Misschien had men van de gelegenheid gebruik kunnen maken om de kinderen net iets meer geschiedkundige weetjes bij te brengen, maar uiteindelijk ging het vooral om een kennismaking met het rijke erfgoed op de Kunstberg. Op zo'n manier met de culturele en museale rijkdom van Brussel te mogen kennismaken is zonder meer een koninklijk privilege.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni