Stadssprookje 'Rosie en Moussa' in première bij Bronks

Tuur De Moor
© Brussel Deze Week
12/01/2012
Nu zondag beleeft Rosie en Moussa – De brief van papa bij Bronks zijn Brusselse première. Dit toneelstuk voor kinderen vanaf zes jaar wordt geregisseerd door Michael De Cock, artistiek leider en directeur van het Mechelse theatergezelschap ’t Arsenaal.

De Cock, die ook Moussa speelt, zal op het podium geflankeerd worden door Ikram Aoulad L'Ahcen (Rosie), Steven De bruyn (muziek en spel) en Jasper Hautekiet (muziek en spel). De Cock schreef ook het boek waarop deze voorstelling is gebaseerd en dat op 13 januari verschijnt bij Querido. Bronks wil dat vieren. Na de matineevoorstelling op zondag 15 januari zullen De Cock en Judith Vanistendael - de bekroonde Brusselse tekenares die de schitterende zwart-witillustraties maakte - hun gloednieuwe boek officieel voorstellen. Na de voorstelling houden de twee ook een signeersessie. Het zal de trouwe lezer van deze krant niet ontgaan zijn dat de avonturen van Rosie en Moussa al in 2008 begonnen, toen Michael De Cock speciaal voor Zazie, de kinderpagina van deze krant, tweewekelijks met de hoofdpersonages aan de slag ging. Deze feuilletonvertelling vormde destijds de aanleiding voor een eerste boek, toen nog gewoon Rosie en Moussa.

Waarover gaat het tweede boek nu? Rosie, een meisje met heel wat vragen, beleeft een nieuw avontuur in de grote stad - de tekeningen laten er geen twijfel over bestaan dat het hier om Brussel gaat. Opnieuw staat haar buurjongen Moussa aan haar zijde. Ze weet niet waar haar papa is. Het enige wat mama over papa kwijt wil, is dat hij 'problemen aantrekt als een magneet een stuk ijzer'. En dat hij heel ver weg woont. Een onverwachte telefoon stuurt Rosies gevoelswereld helemaal in de war. Even later ontvangt ze ook een brief.

Waar Rosie en Moussa in het eerste boek nog naar het dak van het hemelshoge appartement op zoek gingen, omdat het uitzicht er zo mooi was, leidt hun zoektocht hen nu tot diep in de stad. Ze gaan op zoek naar Rosies papa, want die schijnt maar even verderop te wonen. Maar waar dat nu exact is, tja, dat valt niet zo eenvoudig uit te leggen.

Met een empathische, beeldrijke stijl en veel gevoel voor harmonie schetst De Cock een intiem verhaal over een meisje dat de confrontatie aangaat. Vriendschap, schuld, verdriet en opluchting: al deze kleine grote gevoelens komen aan bod in dit vertederende stadssprookje. De Cock wordt nergens moraliserend. Integendeel, hij laat zijn personages mensen zijn. Door gedachtegangen af te wisselen met beelden en dialogen slaagt hij erin om veel schwung in zijn verhaal te brengen.

De tekeningen van Judith Vanistendael zijn alweer zoveel meer dan louter opvulling of decoratie. Ze speelt met de tekst en voegt er nieuwe sferen aan toe, zonder dwingend of exhaustief te willen zijn. Haar expressieve stijl vloeit tussen de geschreven regels door.

De Cock en Vanistendael leveren opnieuw een pareltje af. We zijn benieuwd naar de toneelbewerking, maar met een rasmuzikant als Steven De bruyn in de rangen mogen we het beste hopen voor wat een muzikaal begeleide theatervoorstelling belooft te worden.

--------------------------
Droomedaris Rex & 't Arsenaal spelen 'Rosie en Moussa - De brief van papa', zondag 15 januari om 15 uur in Bronks, kaartjes 6 of 9 euro, meer op www.bronks.be.

Michael De Cock en Judith Van­istendael, 'De brief van papa', uitg. Querido, 12,95 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni