123 teruggekeerde IS-strijders bevinden zich in België

© VRT

Momenteel bevinden zich 275 strijders van Belgische origine in conflictzones in Syrië en Irak. Dat blijkt uit cijfers die het kabinet van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan La Dernière Heure bezorgd heeft. Daaruit blijkt ook dat er zich in ons land 123 teruggekeerde IS-strijders bevinden.

Het gaat om 220 mannen en 55 vrouwen. De cijfers komen uit de databank met informatie over 'Foreign Terrorist Fighters' die beheerd wordt door het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse.

Vandaag is geen enkele IS-sympathisant onderweg naar Syrië of Irak. Wel hebben 85 personen, onder wie 22 vrouwen, een poging ondernomen om te vertrekken. Dat deden ze uiteindelijk niet. "Er zijn ook ernstige aanwijzingen dat 117 andere personen die in België leven de intentie hebben naar een jihadistische conflictzone te vertrekken", luidt het op het kabinet-Jambon.

Volgens de gegevens in de databank zouden er zich in ons land 123 teruggekeerde IS-strijders bevinden, onder wie 98 mannen en 25 vrouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?