40 procent omzetverlies voor handelaars in centrum

© Belga
26/04/2016

De gemeenteraad in Brussel stond grotendeels in het teken van de voetgangerszone en de gevolgen voor de Brusselse handelaars en inwoners. De oppositie stelde uitgebreid vragen en bij de aanvang van de gemeenteraad verzamelden een tweehonderdtal misnoegde Brusselaars.

Oppositieleden Bianca Debaets (CD&V), Bart Dhondt (Groen), Marie Nagy (Ecolo), Joelle Milquet (cdH) en verschillende andere politici kwamen allemaal uitgebreid aan het woord. Hoewel ze de achteruitgang van de Brusselse economie niet enkel aan de voetgangerszone willen toeschrijven, zijn ze het er allemaal over eens dat het beleid wel gefaald heeft in zijn aanpak.

Verschillende vragen kwamen steeds terug: Wanneer volgt er een echt overleg met de handelaars en inwoners? Hoe zal het communicatiebeleid verlopen in de komende maanden? Welke maatregelen zal u nu al nemen? Bij die laatste vraag werd er uitdrukkelijk voorgesteld om de terrassen -en uithangbordentaks af te schaffen.

"Het heeft geen zin om het te ontkennen of het te minimaliseren, talrijke handelszaken van het stadscentrum schatten een omzetverlies van 40 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De hoteliers halen dezelfde verliezen aan en met de restaurants is het nauwelijks beter gesteld: - 30 tot - 40 procent. Confectiewinkels stellen verliezen vast van om en bij de 20 procent in het stadscentrum", zegt Marion Lemesre, schepen van Economische zaken. Tegelijkertijd gaf ze mee dat de voorgenoemde taksen niet afgeschaft worden, maar dat de stad Brussel de voorkeur geeft aan een ondersteuning in termen van acties en communicatie.

Schepen van Mobiliteit, Openbare werken en Wagenpark, Els Ampe, bevestigde dat de communicatie met de Brusselaars belangrijk is. "We moeten luisteren naar de handelaars en maatregelen nemen die hen echt ondersteunen. Dat is ook de reden waarom we een communicatieplan hebben opgesteld via een extern bureau en waarom de burgemeester zelfs een nieuwe communicatiecel heeft ingericht die voordien niet bestond", aldus Ampe. "We kunnen toch niet zeggen dat het ervoor beter was? Het is nu belangrijk om de investeringen, zoals de 12 miljoen euro die Beliris vrijmaakt om de Brusselse boulevards te heropwaarderen, te steunen. Dit is een project van het volledige college en wij zullen hierachter blijven staan", benadrukte Ampe. Bij Brussels burgemeester Mayeur viel dezelfde toon te horen. "Wij zullen blijven volhouden", maar de echte antwoorden bleven vooralsnog uit op de gemeenteraad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni