600.000 m2 zonnepanelen tegen 2020

© brusselnieuws.be
22/06/2011
Tegen 2020 wil het Gewest dat 600.000 m2 dakoppervlakte - zowat honderd voetbalvelden - voorzien is van zonnepanelen. Met dit doel voor ogen heeft de Brusselse Regering het systeem voor de toekenning van groenestroomcertificaten gewijzigd.

Op voorstel van minister van Leefmilieu en Energie Evelyne Huytebroeck (Ecolo) besliste de Brusselse regering om voortaan elk jaar te bepalen hoeveel groenestroomcertificaten het volgende jaar zullen worden toegekend. Daardoor krijgt elke Brusselse particulier of onderneming voortaan de zekerheid dat hij zijn investering kan terugverdienen op maximum 7 jaar tijd. De regeling geldt voor alle installaties die na 1 juli 2011 in gebruik worden genomen.

Het mechanisme van groenestroomcertificaten, dat in 2005 is ingevoerd, biedt steun aan de productie van groene stroom. Gezinnen of bedrijven die groene energie produceren, ontvangen hiervoor groenestroomcertificaten in functie van de hoeveelheid CO2 die ze dankzij hun productiemethode besparen.

Uiterlijk op 1 oktober 2011 zal minister Huytebroeck de coëfficiënt van groenestroomcertificaten voor de fotovoltaïsche energie in 2012 vastleggen. Deze oefening zal elk jaar herhaald worden.

Aanpassing
Het systeem was toe aan een aanpassing omdat het niet voldoende rekening hield met een snelle daling de voorbije jaren van de productiekosten voor fotovoltaïsche stroom, zeg maar stroom opgewekt door zonnepanelen. Zo kostte een fotovoltaïsche installatie in 2008 7 à 8 euro per watt-piek. Vandaag is dat nog maar 2 à 3 euro per watt-piek.

In het oude systeem werden groenestroomcertificaten en een energiepremie voor de investering toegekend. Die investeringspremie werd in 2010 echter afgeschaft. Zonder die premie was het systeem niet meer rendabel voor grote installaties. Sinds 2010 werd dan ook geen enkele grote installatie geplaatst.

Huytebroeck verwacht dat er tegen 2020 600.000 m2 fotovoltaïsche collectoren op de Brusselse daken geïnstalleerd zullen zijn. Dit zou een stroomproductie van 63 GWu (gigawattuur) met zich meebrengen, wat overeenkomt met het stroomverbruik van bijna 25.000 Brusselse gezinnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni