8 oktober: Politieke strijd in Koekelberg

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
26/09/2006
Op de verzamellijst van burgemeester Philippe Pivin (MR-PRL) stonden in 2000 behalve de liberalen ook PSC (nu CDH), SP (nu SP.A), VLD en CVP (nu CD&V). Dit keer heeft hij ook coalitiepartner FDF erbij gehaald. Het ziet er dan ook naar uit dat Pivin zich opnieuw comfortabel in de burgemeestersstoel zal kunnen nestelen.

Pivin heeft touwtjes stevig in handen
Philippe Pivin volgde na de vorige gemeenteraadsverkiezingen zijn vader Jacques op, die Koekelberg twintig jaar op zeer autoritaire wijze had bestuurd. De appel is niet ver van de boom gevallen. Ook zoon Philippe wil het liefst als een monarch over Koekelberg heersen en alles zelf beslissen. Zijn stijl is alleen wat moderner. Volgens sommigen doet hij af en toe ook wel zijn best om wat meer inspraak toe te laten in de gemeente, maar erg overtuigend zijn die pogingen niet. De oppositie neemt hij bijvoorbeeld niet au sérieux en als hij zich tijdens een zitting van de gemeenteraad ook maar enigszins in het nauw gedreven voelt, gaat hij spotten of zelfs intimideren. Hij speelt dan de man en niet de bal.

Heel sterk was de oppositie tijdens deze bestuursperiode overigens niet. De PS liet nauwelijks iets van zich horen en het Vlaams Belang leek al helemaal onbestaande. Joëlle Rosenoer van Ecolo beet wel van zich af, maar haar interpellaties eindigden steevast in een welles-nietestwist met Pivin, zeer voorspelbaar en op het karikaturale af.

De oppositiepartijen hebben nu vers bloed binnengehaald. Ecolo is blij met de komst van Tinne Van der Straeten, vicevoorzitter van Groen!; de PS heeft een sterke lijstduwer gevonden in de persoon van het kamerlid Mohammed Boukourna, en bij het Vlaams Belang voert Brussels parlementslid Erland Pison de lijst aan.

Dat met deze nieuwkomers het rijk van Pivin ten val kan worden gebracht, lijkt weinig waarschijnlijk. Pivin gaat naar de kiezer met een lijst die, net als in 2000, bestaat uit liberalen, CDH, VLD, SP.A en CD&V. Na de vorige verkiezingen nam hij het FDF, dat jaren in de oppositie had gezeten, mee aan boord om zo tot een royale meerderheid van 17 op de 25 zetels te komen. Jean-Pierre Cornelissen (FDF) werd schepen van Financiën. De samenwerking beviel Pivin zo goed dat hij het FDF vijf plaatsen op zijn lijst aanbood. Cornelissen ging hier op in, tot groot ongenoegen van FDF-voorzitter Olivier Maingain. Hij vindt dat het FDF niet samen op een lijst kan met het 'separatistische' CD&V. Tot op het einde heeft hij geprobeerd Cornelissen en de andere FDF'ers uit de partij te zetten. Toen dat niet lukte, liet hij een alternatieve lijst maken, FDF-ARK (met ARK voor Alliance pour le Renouveau Koekelbergeois).

Als Pivin na de verkiezingen nog versterking nodig heeft, dan kan hij terecht bij Ecolo-Groen! "Wij zijn bereid om mee te besturen," verklaarde Van der Straeten. Eerder had ze geprobeerd om samen met SP.A op te komen, maar SP.A wil het Vlaamse schepenambt niet verliezen en speelt - via de lijst van de burgemeester - op zeker.

Koekelberg heeft de afgelopen jaren een veiligheidscontract, de initiatiefwijk Jacquet en het wijkcontract Vanhuffel in de wacht kunnen slepen. Dit heeft de gemeente behoorlijk wat financiële armslag gegeven. In Koekelberg lopen heel wat stewards rond, er zijn camera's geplaatst en er wordt volop gebouwd en gerenoveerd. Met het geld van het wijkcontract wordt binnenkort bijvoorbeeld het Vanhuffelplein omgetoverd tot een heuse agora, met bomen, mooie verlichting en een kunstwerk. Het trotst is de burgemeester op de verbouwing van de vroegere Van Campenhout-kistenmakerij tot een moderne sporthal. Als nu ook nog de prachtige, maar zwaar vervallen directeurswoning op de site gerenoveerd wordt, zal de gemeente, die op architecturaal vlak weinig te bieden heeft (op de basiliek na natuurlijk), aan aantrekkelijkheid winnen.

De situatie op economisch gebied is minder florissant. Bijna dertig procent van de actieve bevolking is werkloos. De gemeente heeft dan wel een Huis van het Werk, maar dat slaagt er niet in het tij te doen keren. Behalve Godiva en Debailleul zijn er maar weinig grote werkverschaffers in Koekelberg. Ook winkels zijn er nog amper, en de poging van het college om opnieuw met een wekelijkse markt te beginnen, is mislukt.De tweedeling tussen het wat verpauperde laag-Koekelberg en het meer residentiële hoog-Koekelberg is een gevolg van de precaire situatie van een deel van de bevolking. Voor de oppositie doet de huidige meerderheid veel te weinig om de sociale cohesie te bevorderen. "Pivin wil het vooral de kapitaalkrachtigen naar de zin maken."

BALANS

positief

■ De gemeentefinanciën zijn in evenwicht.
■ De gemeente nam het initiatief voor tal van bouw- en renovatieprojecten. Ook werden enkele belangrijke wegen heraangelegd.
■ Twee jaar geleden kwam er een Nederlandstalige bieb en binnenkort krijgt Koekelberg een cultuurbeleidscoördinator.

negatief

■ Er komt geen schot in het mobiliteitsplan.
■ Het gemeentebestuur is er niet in geslaagd de lokale handel een nieuwe impuls te geven.
■ Er is te weinig inspraak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni