8 oktober: Politieke strijd Sint-Lambrechts-Woluwe

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
26/09/2006
De strijd om de burgemeestersjerp, Caron versus Maingain, is bikkelhard en neemt ranzige allures aan. Dat bitse is op het eerste gezicht merkwaardig. Het gaat de gemeente voor de wind. Geld is niet echt een probleem in Sint-Lambrechts-Woluwe, de bevolking is welgesteld en over het algemeen tevreden. Ze kan genieten van veel open ruimte, mooie lanen en een goede gemeente-infrastructuur. Als er al geklaagd wordt, dan is het over de trottoirs, over de hondenpoep, over overstromingen in de Woluwevallei of over de drukke vastgoedmarkt. Projectontwikkelaars bouwen Woluwe vol, het aantal inwoners stijgt jaar na jaar, het aantal kantoren ook. Voor heel Woluwenaars is het genoeg geweest en moet de gemeente maar een bouwstop afkondigen.

Wapengekletter in een Gallisch dorp
De strijd tussen de twee kopstukken Danielle Caron (ex-FDF) en Olivier Maingain (FDF) is niet ideologisch. Katholieken staan er op beide lijsten. Links of rechts, groen of blauw, in Woluwe zijn de politieke kleuren van minder belang. Er wordt gestreden om de macht. Pro memorie: Danielle Caron was de gedoodverfde opvolgster van de huidige burgemeester Geor­ges Désir (82 jaar), maar ze moest met lede ogen aanzien hoe Olivier Maingain, die nog maar pas in de gemeente woont, de fakkel mocht overnemen.

Caron, die intussen haar bevoegdheden als schepen is kwijtgeraakt, bereidt al geruime tijd haar weerwraak voor en komt op met een eigen lijst, CAP Woluwe. Daarvoor doet ze een beroep op de oppositie, vooral de christendemocraten van Iris, maar ook Ecolo, PS, Groen! en VLD.

Het is een nooit geziene strijd op het scherpst van de snee, met soms ook slagen onder de gordel. Caron treitert het huidige gemeentebestuur met de uit de hand gelopen kosten van het cultureel centrum Wolubilis (dat zij steevast 'Megalobilis' noemt) en schuift de schuld voor de overstromingen in het Woluwedal in de schoenen van FDF-burgemeester Georges Désir.

Aan de andere kant, bij Maingain, klinken dan weer laffe beschuldigen aan het adres van Caron die achteraf totaal onwaar blijken te zijn. En door zogenaamd 'onafhankelijke' lokale bladen komen er documenten op het internet terecht die moeten aantonen dat Caron corrupt is. Het adagium is duidelijk: 'Mentez, mentez, il en reste toujours quelque chose.'

Zijn Caron en Maingain dan volledig inwisselbaar? Zeker niet. CAP Woluwe van Caron is ten eerste de lijst die het goed voorheeft met de Vlamingen. Als Danielle Caron het haalt, dan kan Georges De Smul Vlaamse schepen worden. De CD&V'er wacht al achttien jaar op dat moment. Daar staan ook wel compromissen tegenover. Zo heeft hij afstand moeten nemen van de uitspraken van de Vlaamse minister-president Yves Leterme (CD&V), die in volle verkiezingsstrijd zeer ongelegen kwamen voor CAP Woluwe.

Maingain - hoeft het nog gezegd? - is de Vlamingen liever kwijt dan rijk. Hij was uitgenodigd op een debat in het gemeenschapscentrum, maar er werd beslist om het debat af te gelasten... uit vrees voor handgemeen tussen flaminganten en FDF'ers! Je zou haast gaan geloven dat de woelige jaren zeventig nog voortduren in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Ook om een andere reden zijn de verkiezingen belangrijk. Politieke analisten gaan ervan uit dat als Maingain deze verkiezingen verliest, zijn rijk als voorzitter van het FDF uit is. De voormalige Brusselse minister Didier Gosuin, die een minder agressieve stijl voorstaat, staat al klaar om hem op te volgen.
Tot slot is Caron ook een wissel op de toekomst. Désir heeft de gemeente niet slecht geleid, maar dertig jaar FDF-bestuur, dat kruipt in de kleren. Het stof mag weleens worden afgeklopt.

Er is nog een derde partij in het hele verhaal: Xavier Liénart van Lidth de Jeude, lid van CD&V, bestuurslid van KBC en met een uitgesproken tweetalig profiel. Hij komt op met de lijst Gemeentebelangen. Zoals vaker in een verscheurde gemeente kan hij de meerderheid doen kantelen. In een interview met Brussel Deze Week liet Liénart geen kans onbenut om Caron zwart te maken, waardoor hij minstens de indruk wekt dat hij het kamp van Maingain heeft gekozen. De lokale CD&V is daar niet over te spreken. "Ik zou weleens willen weten wat ze daar bij de KBC (een Vlaams verankerde bank, red.) van denken," zegt Georges De Smul. "Liénart zegt dat een bestuur met Caron een ramp zou zijn; ik zeg: als Maingain burgemeester wordt, dan breekt de hel los."



BALANS

positief

■ Het bestuur was coherent, met weinig grote uitglijers.
■ Dankzij actieve projectontwikkelaars uit de privésector zijn er heel wat (dure) woningen bijgekomen. Dat heeft ook nieuwe inwoners naar de gemeente gebracht.
■ Wolubilis, de grote droom van burgemeester Georges Désir, is er eindelijk gekomen. Het zet Sint-Lambrechts-Woluwe cultureel op de kaart en brengt wat leven in deze 'slaapgemeente'.

negatief

■ Besturen bestond vooral in laten draaien wat er is, zonder veel visie op de toekomst.
■ Sint-Lambrechts-Woluwe is een van de weinige gemeenten zonder Vlaamse schepen.
■ Voor jonge gezinnen is wonen onbetaalbaar. De gemeente heeft daarop geen antwoord klaar.
■ Wolubilis dreigt de gemeente op te zadelen met een financiële kater.
■ Er was niet altijd evenveel aandacht voor het onderhoud van de voetpaden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni