Abou Jahjah wil Brusselse partij oprichten

Dyab Abou Jahjah BRUZZ 1553 Dyab Abou Jahjah BRUZZ 1553
© Bart Dewaele
© Bart Dewaele

Dyab Abouh Jahjah wil een eigen partij beginnen die zich richt op de Brusselse identiteit en mensen met migratieachtergrond. “Het moet wel breder gaan dan de Nederlandse partij DENK”, zegt de Libanese Belg. De partij moet er staan tegen de gewestelijke, federale en Europese verkiezingen van 2019.

Abou Jahjah doet zijn plannen uit de doeken in De Morgen. Na Ahmet Koç, de Turks-Belgische ex-SP.A’er, werkt ook hij aan een eigen partij. Maar waar Koç zich vooral wil spiegelen aan DENK, de Nederlandse migrantenpartij die zonet drie zetels in de wacht wist te slepen, moet Abou Jahjah’s partij breder gaan dan dat. “Waar we aan denken, is een partij rond de Brusselse identiteit. Ze zal op die manier regionalistisch zijn, maar tegelijk ook emancipatorisch”, aldus Jahjah.

“In Brussel zijn er op dit moment hoofdzakelijk twee partijen die om de macht vechten. MR haalt vooral stemmen bij de blanke Brusselaar en PS bij de allochtone kiezers. Maar veel van hen zijn dat cliëntelisme van de PS kotsbeu”, haalt Jahjah uit.

'Bruggenbouwer'

Maar ook de linkse Vlaams-Brusselse partijen krijgen een veeg uit de pan. Groen heeft gefaald in de aanpak rond het boek van Molenbeekse schepen Gadaleta en is een groot tegenstander van bijvoorbeeld onverdoofd slachten, aldus Jahjah. SP.A ontgoochelde met het zwakke weerwerk op de vreemdelingenwet van Francken, de PVDA focust dan weer te veel op het sociaal-economische en niet op racisme en discriminatie, klinkt het nog.

En dus ziet Jahjah ruimte voor een nieuwe partij, waarbij hij zelf als bruggenbouwer optreedt. “Ik kan die brug slaan omdat ik een deel ben van de Arabische, islamitische gemeenschap en tegelijkertijd een Nederlandstalige Brusselaar ben”, klinkt het overtuigd. Het valt af te wachten of Jahjah nu wel slaagt in zijn opzet. Bij de verkiezingen van 2003 haalde zijn Arabisch-Europese Liga, samen met de PVDA, amper 10.000 stemmen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?