1803 OPINIE Abou Jahjah
© Saskia Vanderstichele | Dyab Abou Jahjah: "Oorlogsmisdaden van Israël moeten als genocide erkend worden."

Abou Jahjah wil met ‘Gaza-lijst' naar de kiezer trekken

Steven Van Garsse
© BRUZZ
23/11/2023

Dyab Abou Jahjah bekijkt met verschillende medestanders of hij geen lijst kan indienen voor de verkiezingen van juni volgend jaar in Brussel naar aanleiding van de oorlog tussen Israël en Gaza. “We willen de oorlogsmisdaden van Israël als genocide laten erkennen.”

Dyab Abou Jahjah zegt dat hij door veel burgers aan de mouw is getrokken om met een lijst naar de verkiezingen te trekken om “de genocide” die aan de gang is in Gaza onder de aandacht te brengen. “Dit leeft enorm. Ik voel dat er in Brussel een grote behoefte aan is,” zegt hij.

“Het is geen klassieke partij, zie het meer als een vorm van activisme, als protest tegen de laffe en dubieuze houding bij politici die geen standpunt innemen tegen Israël.” Volgens Abou Jahjah is er in Brussel een grotere Israëlische aanhang dan in Vlaanderen.

De Brusselse opiniemaker wil dat de “oorlogsmisdaden van Israël als genocide erkend worden. Zodat wie ze minimaliseert voor de rechter kan worden gebracht.”

Eigen partij

Of de lijst er uiteindelijk zal komen is nog te vroeg, zegt Jahjah. “Het is ofwel zelf deelnemen aan de verkiezingen, ofwel geef ik een stemadvies. Ik zal zeker niet kandideren voor een bestaande partij.”

Het is niet het eerste politiek project van Abou Jahjah. In 1999 sloot hij een alliantie met de PVDA om deel te nemen aan de verkiezingen onder de naam Resist. Later, in 2014, nam hij deel aan de verkiezingen onder de vlag van de Moslim Democratische Partij, en in 2018 en 2019 nam hij met Be.One deel aan verschillende verkiezingen, maar haalde geen zetel.

Later waren er nog gesprekken met Rik Torfs voor de oprichting van een nieuwe centrumpartij, maar dat initiatief werd begin dit jaar in de koelkast gestopt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie