| Vredesactie, Greenpeace, Tegengas|Dégaze en BBL eisen een einde aan het contract met het Russische Yamal LNG en een stop op nieuwe investeringen in gas.

Actievoerders betogen tegen fossiele brandstoffen aan kantoor Fluxys

© Belga - BRUZZ
09/05/2023

Ruim 100 actievoerders hebben zich dinsdag verzameld voor de deuren van de Fluxys-hoofdzetel in Brussel, terwijl binnen een aandeelhoudersvergadering aan de gang was. "Wij eisen dat Fluxys uit fossiel gas stapt", klinkt het. Het bedrijf moet volgens de actievoerders de afhankelijkheid achter zich laten van zowel Russisch als Amerikaans gas en investeringen in nieuwe fossiele infrastructuur stopzetten.

Betogers van een tiental organisaties veranderden het logo aan de Fluxysgevel eerder op de dag naar 'Gas kills, Fluxys guilty'. De slogan verwijst onder meer naar het twintigjarige contract van Fluxys met de Russische organisatie Yamal LNG, die banden heeft met het Kremlin. Die deal, ter waarde van een miljard euro, heeft van België een belangrijke Europese toegangspoort gemaakt voor Russisch vloeibaar gas (LNG).

Fluxys spijst de Russische oorlogskas door de export van Russisch gas te faciliteren", zegt Stefanie De Bock, campagnemedewerker bij Vredesactie toe. "In plaats van solidariteit te tonen met de Oekraïense bevolking, kiest Fluxys ervoor om zijn winst veilig te stellen. Dat terwijl Fluxys wel degelijk actie kan ondernemen door het contract op te schorten."

'Lokale bevolking lijdt'

In 2022 passeerde daarvan 72 procent in Zeebrugge, zo blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Institute for Energy Economics and Financial Analysis. Uit een rapport van Greenpeace blijkt dat in 2022 de Europese import van Amerikaans vloeibaar gas met 140 procent is toegenomen.

"Amerikaans gas wordt agressief gepusht als alternatief voor gas uit Rusland, maar we ruilen hiermee één toxische afhankelijkheid voor een andere", voegt Mathieu Soete, energie-expert bij Greenpeace toe. Hij stelt aan de kaak dat de lokale bevolking in de gebieden waar dit gas wordt gewonnen vaak erg te lijden heeft hieronder.

De actievoerders vragen in het bijzonder aan Belgische steden en gemeenten om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Via de holding Publigas hebben zij 77 procent van de Fluxys-groep in handen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni