Adelheid Byttebier wil niet weg

Huidig MIVB-voorzitter Adelheid Byttebier (Groen) moet aftreden. Ze is schepen geworden en een belangenconflict valt niet uit te sluiten. Dat heeft haar partij beslist. Byttebier wil echter niet wijken, vernam BDW.

B ij de regeringsvorming wordt niet alleen over ministerposten beslist. Ook mandaten van overheidsbedrijven worden onder de coalitiepartners verdeeld. Het voorzitterschap van de MIVB is er daar één van. In 2009 werd beslist dat dat aan Groen toekomt. Het mandaat is sindsdien in handen van Adelheid Byttebier.

Begin december werd Byttebier schepen in de gemeente Schaarbeek. Cumuleren ligt gevoelig bij de groenen. De partij is beducht voor een mogelijk belangenconflict. Als schepen verdedigt Byttebier in principe de Schaarbeekse belangen, als MIVB-voorzitter moet ze waken over het algemeen belang van het Brussels openbaar vervoer. Een discussie over de metro naar Schaarbeek bijvoorbeeld kan zo niet helemaal zuiver gevoerd worden.

Groen heeft de kwestie eind maart voorgelegd aan het regionale partijbestuur. Daar is bij meerderheid beslist dat er sprake is van een risico op belangenconflict. Met andere woorden: Byttebier moet ontslag nemen als voorzitter van de MIVB. Het ander lid van het MIVB-bestuur Alain Beeckmans (Groen) volgt haar op. Maar meer dan een maand later is de wissel nog altijd niet doorgevoerd.

Minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) werd hierover op 19 april ondervraagd in het parlement. Zij bevestigt dat Groen een wissel wil, maar net zo goed dat de huidige voorzitter graag zou verderwerken. De krant De Standaard meldt in dat verband dinsdag dat Byttebier een smeekbrief stuurde aan Charles Picqué, die tot vandaag minister-president is. Daarin vraagt ze te mogen aanblijven "tot de laatste dag van mijn voorzitterschap, voorzien in 2014."

Het is de Brusselse regering die de leden van de raad van bestuur benoemt en ontslaat, maar Grouwels lijkt niet van plan om zich te mengen in de interne partijtroebels van Groen. Tegelijk slaagde staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) er tot nu toe niet in om het ontslag van Byttebier in de regering hard te maken.

"Het komt de Brusselse regering toe om de voorzitter en ondervoorzitter van de MIVB te benoemen. Ik heb hierover nog niets vernomen," zegt Byttebier die daarom beslist heeft om op post te blijven. Ze betwist dat er sprake zou zijn van belangenvermenging en zegt dat de partijstatuten haar gelijk geven.

Ze legt hiermee wel de beslissing naast zich neer die door haar eigen partijbestuur is genomen. Daarover woedt momenteel een discussie in de partij, "en die willen we niet op de spits drijven," zegt regionaal partijvoorzitter Malika Abbad die de kwestie verder met Byttebier wil uitpraten.

Tegen de achtergrond speelt de strijd tussen Adelheid Byttebier en Bruno De Lille over het leiderschap van Groen in Brussel. Beiden stonden in 2009 lijnrecht tegenover elkaar bij de lijstvorming. De Lille mocht de lijst trekken en werd staatssecretaris. Byttebier kreeg een troostprijs en werd voorzitter van de MIVB.

Het voorzitterschap van de MIVB is een betaald mandaat. In 2011 ging het om 26.500 euro aan zitpenningen op jaarbasis, plus 8.000 euro aan representatievergoedingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?