Affiches verboden op gevels en aan balkon

© tvbrussel

Affiches aanplakken op gevels en balkons van woningen is in Schaarbeek verboden tot 25 mei. Dat heeft de gemeenteraad beslist. De Vlamingen zijn boos omdat ze te weinig aanplakruimte krijgen op de officiële panelen.

Woensdag barstte een fel debat los in de gemeenteraad over de aanbreng van verkiezingsaffiches op private woningen. Burgemeester Clerfayt (FDF) benadrukte dat hij “een propere campagne wenst.” Aanplakken op gevels en aan balkons is verboden.

Het gemeentebestuur vraagt verder aan de winkeliers in Schaarbeek om geen verkiezingsaffiches op te hangen, om de neutraliteit van hun zaak te bewaren. Niet meer dan een oproep, want de gemeente kan aanplakken op winkelruiten niet verbieden.

Isabelle Durant (Ecolo) is blij met deze oproep. Volgens Durant zetten sommige politici winkeliers onder druk om hun affiches op te hangen. Volgens de burgemeester worden winkeliers door politici daar zelfs voor betaald.

Axel Bernard (PVDA) uitte tijdens diezelfde gemeenteraad zijn ontevredenheid over de ongelijke verdeling van de afficheruimte op de officiële aanplakborden. Bernard pleitte ervoor – luid aangemoedigd door een tiental betogers – dat elke partij evenveel plaats toebedeeld krijgt.

Uiteindelijk keurde de gemeenteraad het voorstel goed om de aanplakruimte voor de kleinere, niet in het parlement vertegenwoordigde partijen op te trekken van 10 naar 22,5 procent. De PVDA haalt zo zijn slag thuis.

De Vlaamse partijen zien door dit besluit hun aanplakruimte verminderen van 18 procent naar 15 procent. Zowel Bram Gilles als schepen Adelheid Byttebier, beiden zetelend voor Groen en deel van de meerderheid, onthielden zich. Dat deed ook Open VLD-gemeenteraadslid Quentin van de Hove (meerderheid). Zij vinden het onkies dat de Vlaamse partijen samen nauwelijks meer plaats krijgen dan elke gevestigde Franstalige partij apart. Byttebier betreurt deze “communautaire kramp.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?