| Een burgerassemblee van Agora (archiefbeeld)

Agora: 'Democratische innovatie in regeerakkoord is te symbolisch'

EDB
© BRUZZ
02/10/2020

Burgerbeweging Agora nam het nieuwe federale regeerakkoord onder de loep, en bekeek hoe de regering wil investeren in democratische innovatie. Het verdict: te weinig, te laat en te symbolisch. "Men zegt te willen experimenteren, maar niet wat men met de aanbevelingen zal doen."

De federale regeerverklaring beweert in te willen zetten op democratische innovatie. Maar volgens brugerbeweging Agora blijven de projecten nog te vaag, en ligt het niveau van de ambities te laag.

"Het regeerakkoord zet bijvoorbeeld in op het petitierecht, en dit kan volgens de tekst aanleiding geven tot wetgevend werk," aldus Agora-persverantwoordelijke Pepijn Kennis. "Maar het petitierecht bestaat al, en het is onduidelijk wat er zal veranderen. Burgers krijgen op dit moment geen enkele garantie dat hun petitie ook effect zal hebben op het beleid."

Volgens Kennis is het dan weer interessant dat het stemrecht zou kunnen worden uitgebreid naar 16-jarigen, maar hij betreurt dat dit enkel zal toegepast worden op de Europese verkiezingen. "Bovendien is het een gemiste kans om het stemrecht ook uit te breiden naar buitenlanders die hier al heel lang wonen."

"Tot slot zegt de regering te willen experimenteren met nieuwe vormen van participatie," aldus Kennis. "Maar wat bedoelt men hier precies mee? Alles hangt af van de vorm die deze experimenten zullen krijgen. Bovendien zeggen ze niet wat ze met de aanbevelingen zullen doen."

Lichtpuntje

Hoewel de beweging kritisch is voor de ambities van de federale regering, ziet Agora naar eigen zeggen ook een lichtpuntje. "Op zich is het positief dat er een hoofdstuk democratische vernieuwing in het regeerakkoord staat. Dat toont de wil om ermee aan de slag te gaan."

"De vraag blijft natuurlijk hoe dit eruit zal zien," klinkt het. "De regering had verder kunnen gaan. Onze politiek loopt achter op het terrein. Pas als we radicaler durven denken en het systeem van verkiezingen structureel aanvullen met andere vormen van politieke participatie, zullen we hier iets aan kunnen veranderen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , regeerakkoord , Agora , burgerassemblee

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni