Ahidar: 'Is het verkeerd dat mensen in Syrië gaan vechten?'

In een opiniestuk in De Standaard en De Morgen dicht VUB-politoloog Bilal Benyaich SP.A-parlementslid Fouad Ahidar sympathie voor een moslimextremist toe. Ahidar ontkent dat het om een extremist gaat.

'Pas op jezelf, lieve Abderahman. Iemand moet het jammer genoeg doen. Onze gebeden zijn met jou. Assad valt vroeg of laat.' Deze tekst heeft Brussels parlementslid Fouad Ahidar (SP.A) vorige zomer in het Frans op het Facebookprofiel van Abderahman Ayachi geplaatst onder een foto van een gewapende Syrische strijder.

Ayachi is de zoon van Bassam Ayachi, 'Sjeik Bassam', een inwoner van Molenbeek van Frans-Syrische origine die bekendstaat om extreme opvattingen over zijn geloof en die banden heeft gehad met de moordenaars van de Afghaanse commandant Massoud en de extreme Brusselse moslimblogster Malika El Aroud.

De Ayachi's waren jarenlang ook hoofd van het Centre Islamique Belge, waar een extreme vorm van de godsdienst werd gepropageerd en jongeren werden aangespoord om een heilige oorlog uit te vechten. Ayachi junior zelf werd in Brussel bij verstek veroordeeld voor terrorisme. Hij vecht nu in de Syrische burgeroorlog aan de kant van de opstandelingen, die het seculiere regime van Bashar Al-Assad willen omverwerpen. Het is voor die strijd dat Ahidar zijn steun uitsprak op Facebook.

Ahidar: 'Hypocriet om tegen strijd te zijn'
Ahidar ontkent dat Facebookbericht niet. "Ik hoop dat Assad valt, ja. Is het verkeerd dat mensen wier familie in Syrië bedreigd wordt ginder gaan vechten? Het is normaal dat mensen van Syrische afkomst vechten voor hun vrijheid. Bovendien roept een groot deel van de wereld ook op om te interveniëren in Syrië. Het is dus hypocriet om daar nu tegen te zijn."

Ahidar zegt dat de Ayachi's die hij heeft gekend geen extremisten waren. De SP.A-politicus kwam hen vroeger in Molenbeek geregeld tegen. "Vader Ayachi loopt hier nu opnieuw vrij rond, dus als hij iets verkeerds doet dan zal hij wel snel door de Staatsveiligheid aangehouden worden." Hij geeft wel aan dat hij de jonge Ayachi al enkele jaren niet meer heeft gezien. "Men kan mij niet verwijten extremisten te steunen. Dat zou ingaan tegen de boodschap die ik in Molenbeek aan jongeren vertel."

In een persbericht stelt Ahidar dat hij alle vormen van radicalisme blijft veroordelen. "Ik sta nog altijd achter mijn woorden waarmee ik binnen de moslimgemeenschap het geweld tegen homo's veroordeel, ik sta nog altijd achter mijn reis naar Auschwitz met imams en moslimjongeren om hen te wijzen op de gevaren van radicalisme en extremisme. De opiniebijdragen van Bilal Benyaich die mij in één ruk associeert met moslimfundamentalisme is dan ook compleet misplaatst. Ik hoop dat dergelijke sensatiezucht geen navolging krijgt. Blijkbaar moet er tegenwoordig een politicus afgekraakt worden vooraleer men zijn boodschap in de media krijgt."

Benyaich publiceert binnenkort een boek over islam en radicalisme in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?