Akkoord over staatshervorming: Gewesten moeten inspanning leveren

Er is een akkoord over de financiering van de zesde staatshervorming. De comori, de werkgroep met acht partijen die die staatshervorming moest voorbereiden, is het eens geworden over de grote lijnen van dat akkoord. De drie gewesten, dus ook Brussel, moeten hun duit in het zakje doen.

De zesde staatshervorming bestaat uit twee grote delen. Enerzijds is er de transfer van bevoegdheden zoals de kinderbijslag, de woonbonus en een deel van het arbeidsbeleid. Daarover was eerder al een akkoord gevonden. Dinsdag zat de comori samen over de financiële gevolgen van die staatshervorming. Daarover is dus overeenstemming bereikt.

In totaal verhuizen voor 20 miljard bevoegdheden van de federale staat naar de Gewesten. De Gewesten krijgen echter maar ongeveer 87 procent van de centen voor die bevoegdheden. De federale overheid houdt 2,5 miljard voor zich. Op die manier moeten de drie gewesten een extra inspanning doen de komende jaren.
Bedoeling is om de bevoegdheden te laten ingaan op 1 juli 2014.

Grote staatshervorming
De comori - eigenlijk het Uitvoeringscomité van de Institutionele Hervormingen - bestaat uit premier Elio Di Rupo, de staatssecretarissen bevoegd voor Institutionele Hervormingen Servais Verherstraeten (CD&V) en Melchior Wathelet (CDH) en de partijvoorzitters van de acht partijen van de meerderheid: Wouter Beke (CD&V), Gwendolyn Rutten (Open VLD), Bruno Tobback (SP.A), Wouter Van Besien (Groen), Paul Magnette (PS), Charles Michel (MR), Benoît Lutgen (CDH), Olivier Deleuze en Emily Hoyos (Ecolo).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?