Al 1.000 toezeggingen voor actievergadering kunstensector in Beursschouwburg

© PhotoNews
| De Beursschouwburg in de Ortsstraat.

Deze dinsdagavond overlegt de Vlaamse kunstensector in de Beursschouwburg over acties, nu blijkt dat de Vlaamse regering stevig snijdt in de cultuursubsidies. 1.000 mensen zeggen al dat ze erbij willen zijn.

De Vlaamse regering en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) zetten het mes in de cultuursubsidies. Er komt niet enkel een lineaire besparing van 6 procent, ook de projectsubsidies dalen met 60 procent.

Voor de cultuursector, die de voorbije decennia al vaker moest besparen, komt de maatregel als een koude douche. Deze dinsdagavond beraadt de sector zich daarom over acties in de Brusselse Beursschouwburg.

Veel interesse

1.000 mensen zeggen op Facebook ondertussen dat ze erbij willen zijn, heel wat meer dan de capaciteit van de grootste zaal van de Beursschouwburg. Nog eens 4.000 tonen interesse.

De actievergadering richt zich niet enkel tot cultuurorganisaties, maar ook tot “freelancers, muzikanten, schrijvers, lichtontwerpers, beeldend kunstenaars, actrices en acteurs, theaterstudenten (…), mensen die spreiden en helpen programmeren, liefhebbers, collectieven, experimentelen allerhande en alle anderen”, is te lezen op de Facebookpagina voor het evenement. De deelnemers kunnen vanaf 19 uur naar presentaties over mogelijke acties luisteren en daarna in werkgroepen concrete voorstellen uitwerken.

Naast de actievergadering in de Beursschouwburg is er ook op het internet protest tegen de besparingen in de cultuursector. Muzikant Tom Kestens lanceerde een petitie met de eis voor meer in plaats van minder investeringen in cultuur. Die petitie haalde op enkele uren tijd al meer dan 5.500 handtekeningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?