Alle partijen keuren Brussels regeerakkoord goed

© PhotoNews
| Brusselse formateurs Elke Van Den Brandt (Groen) en Rudi Vervoort (PS), met Laurette Onkelinx (PS) in het midden.
Updated: 17-07-2019 - 22:26

Alle Brusselse meerderheidspartijen hebben ingestemd met het regeerakkoord.

Het toetredingscongres van Groen heeft woensdagavond quasi unaniem ingestemd met de deelname aan de Brusselse regering. Er was één onthouding. Dat meldt Kamerlid Kristof Calvo op Twitter en wordt bevestigd door een woordvoerder van de partij. Groen heeft recht op één ministerpost. Die gaat allicht naar Elke Van den Brandt, die de formatiegesprekken aan Nederlandstalige kant leidde.

Een nagenoeg identiek resultaat werd opgetekend bij de Franstalige groenen van Ecolo. Naar verluidt waren daar vier onthoudingen. Ecolo is aan de Franstalige kant de nummer 2 van de coalitie. Daardoor heeft de partij recht op één ministerpost en één staatssecretaris.

Unaniem

Ook One.brussels-sp.a en PS hebben woensdagavond beide het licht op groen gezet voor regeringsdeelname in Brussel. Bij de twee partijen gebeurde dat unaniem.

One.brussels-sp.a hield woensdagavond in het centrum van de hoofdstad een toetredingscongres. Twee uur na de start kwam het bericht dat het congres unaniem instemde met deelname aan de nieuwe Brusselse regering. One.brussels-sp.a had de minste stemmen van de Nederlandstalige coalitiepartijen. Daardoor heeft de partij recht op een staatssecretaris.

De Brusselse federatie van de Parti Socialiste hield woensdag eveneens een toetredingscongres in het centrum van Brussel. Ook daar werd unaniem ingestemd met regeringsdeelname. De PS heeft net zoals de vorige legislatuur recht op de minister-president en een staatssecretaris. De eerste functie is voor formateur en uittredend minister-president Rudi Vervoort.

Ook Défi en Open VLD stemden uiteindelijk in met het akkoord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?