| De school Vesna in de Belliardstraat.

Ambassade ziet in Oekraïense school een Russisch complot

BVR
© BRUZZ
03/05/2022

De ambassade van Oekraïne in Brussel raadt Oekraïners af om hun kinderen naar Vesna te sturen, de school voor Oekraïense kinderen die deze week in Brussel openging. De ambassade ziet in de school mogelijk een list om persoonsgegevens van Oekraïners door te spelen aan Rusland. Oprichtster Maria Smirnova ontkent de aantijgingen met klem.

“Momenteel bevindt het front zich niet alleen op het grondgebied van ons land, maar ook buiten zijn grenzen”, staat er te lezen in een Facebookbericht dat de Oekraïense ambassade in België maandag postte.

“Rusland geeft geld voor het openen van scholen, kleuterscholen, taalcursussen, enzovoort, om zo persoonsgegevens te verzamelen en propaganda te voeren. We dringen er op aan om waakzaam te zijn bij het ingaan op die 'hulp’. De Ambassade raadt zeker niet aan om je aan twijfelachtige onderwijsinstellingen, zoals bijvoorbeeld de Oekraïense school ‘Vesna’, in te schrijven, en je persoonsgegevens niet te delen met zo'n pseudo-educatieve instelling.”

Russische medeoprichter

Met die post wil de Oekraïense ambassade waarschuwen voor Russische infiltratie in België. Daarbij wordt Vesna, dat deze week openging, als enige genoemd. De ambassade beweert dat het onduidelijk is waar het geld voor de school vandaan komt, waar ze haar leerkrachten haalt en wat het onderwijsprogramma is.

De bezorgdheid komt vooral voort uit het feit dat medeoprichter Maria Smirnova een Russische is, die volgens de ambassade geen Oekraïens spreekt. Die ambassade moest naar eigen zeggen aandringen om een gesprek te krijgen. Het vond uiteindelijk begin vorige maand plaats, maar dan zonder mede-oprichter Kira, een Oekraïense waarmee de ambassade ook al een hele tijd probeerde af te spreken.

Volgens de ambassade bleven heel wat vragen ook na het gesprek onopgehelderd, onder meer over de positie van Smirnova en haar motivatie. Net omdat ze Russische is, vreest de ambassade dat de school – direct of indirect – gesponsord wordt door Rusland, dat via die weg gegevens van Oekraïense burgers kan verzamelen.

'Oorlogen zijn verschrikkelijk'

Maria Smirnova ontkent alle aantijgingen. “Het is heel erg jammer dat ze nu deze ongegronde beschuldigingen uiten,” zegt ze aan BRUZZ. “We zijn hier om de kinderen te helpen, en doen dat met mensen van verschillende nationaliteiten, zoals Oekraïners, maar ook Fransen en Belgen. Dat ze mij een Russische noemen is trouwens een vorm van discriminatie: ik ben intussen Française, ik woon al 15 jaar in Europa. En je kunt niet elke Rus beschuldigen van medeplichtigheid aan de oorlog, louter omdat ze Russisch zijn. Of ik tegen deze oorlog ben? Alle oorlogen zijn verschrikkelijk.”

"Er worden geen persoonsgegevens doorgestuurd, er is geen enkel lek"

Maria Smirnova, medeoprichter van Vesna

Maria, directeur van de Oekraïense School in de Belliardstraat

Volgens Smirnova ging ze wel snel in op de vraag naar een gesprek, en heeft ze de ambassade alle nodige informatie gegeven. "Over de financiering, maar ook over mijn ervaring: dat ik eerder al drie scholen geopend heb ik Frankrijk. Dat Kira er niet bij was, komt trouwens omdat ze haar ouders uit Oekraïne probeerde te halen."

Over het gebruik van de persoonsgegevens is ze formeel: “Die worden niet doorgestuurd, er is geen enkel lek. We hebben ook nooit de paspoorten van de mensen gevraagd. Wel de naam en voornaam, maar dan zonder na te gaan of die overeenstemmen met de officiële documenten.”

Smirnova en haar collega Kira hebben nu opnieuw contact opgenomen met de ambassade, maar die wil daar niet verder op ingaan. “We hebben ons statement gemaakt,” klinkt het bij de ambassade. “Nu is het aan de Oekraïners om te beslissen wat ze gaan doen. België is een vrij land.”

Volgens Smirnova zijn er tot nu toe geen ouders die hun kinderen van school gehaald hebben, als gevolg van de waarschuwing. "Integendeel, de ouders bedanken ons."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Onderwijs , ambassade Oekraïne , Vesna , oekraïense school , Oekraïense vluchtelingen , oorlog oekraïne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni