Els Ampe en Jan Wostyn

| Els Ampe en Jan Wostyn.

Ampe en Wostyn vechten partijdotaties aan: 'Werkt particratie in de hand'

Maarten Goethals
21/11/2023

Vlaams Parlementslid Els Ampe en de co-voorzitter van de politieke partij Vista, Jan Wostyn, bereiden een dossier voor om het huidige model van partijfinanciering juridisch aan te vechten bij het Grondwettelijk Hof. "Publieke middelen dienen niet om een familiedag in Plopsaland te organiseren."

"De partijfinanciering wordt gebruikt om politici in de pas te laten lopen. Wie luistert, krijgt geld; wie zijn zinnetje doordrijft, zal het voelen." In een opmerkelijk dubbelgesprek dat woensdag op BRUZZ verschijnt, richt Els Ampe (ex-Open VLD) haar pijlen op de partijdotaties. Ze vindt die te hoog en bovendien versterken ze de particratie, luidt haar stelling.

Die analyse deelt ook Jan Wostyn, de co-voorzitter van Vista, een naar eigen zeggen progressieve Vlaamsgezinde partij die in 2021 werd opgericht. "Het geld vloeit nu naar de partijhoofdkwartieren, die bovendien nog eens beslissen wie in het parlement komt en wie minister mag worden. Dat is heel veel macht voor een heel klein groepje mensen. Daardoor kan de scheiding der machten niet werken."

Met de partijdotaties investeren partijen onder andere in vastgoed, of ze betalen fikse bedragen voor advertenties op sociale media. Op het systeem komt al langer kritiek, zowel van binnen als buiten de politiek.

Juridisch dossier

Om het debat te forceren, hebben Wostyn, Ampe en nog enkele andere kleinere burgerpartijen beslist om een juridisch dossier voor te bereiden en met dat dossier naar het Grondwettelijke Hof te stappen. De initiatiefnemers mikken op eind deze maand, begin december. "Het gaat om tachtig miljoen aan overheidsmiddelen, die zonder veel controle besteed worden," aldus Wostyn in het gesprek met BRUZZ.

De juridische actie kan gezien worden als het eerste politieke feit van Wostyn en Ampe, die momenteel sterk aan het nadenken zijn om de krachten te bundelen en bij de volgende verkiezingen een gemeenschappelijke burgerlijst in te dienen met als belangrijkste speerpunt 'politieke vernieuwing'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Els Ampe , Jan Wostyn , partijdotatie , Vista , Open VLD

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni