Amper buitenlanders ingeschreven voor verkiezingen

© brusselnieuws.be
01/06/2012
Slechts 4,5 procent van de niet-Europese kiesgerechtigden in het Brussels gewest heeft zich al laten registreren voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Bij de Europeanen is dat 8 procent. De cijfers liggen een pak lager dan in 2006.

Buitenlanders in ons land hebben tot en met 31 juli de tijd om zich in te schrijven voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar tot nog toe loopt het niet storm.

In Brussel hebben 15.756 Europeanen zich al aangemeld, dat komt neer op 8,2 procent van het potentieel. Voor de niet-Europese vreemdelingen zijn het er 2.355, of 4,5 procent van het potentieel. Dat blijkt uit cijfers die minister van Binnenlandse Zaken Milquet (CDH) heeft vrijgegeven.

De kiezers hebben nog twee maanden om zich in te schrijven, maar er lijkt voorlopig minder interesse dan in 2006. Toen was het de eerste keer dat niet-Europese vreemdelingen konden stemmen. 15,7 procent van de niet-Europeanen stemden toen in Brussel, en 13,7 procent van de Europeanen.

De cijfers zijn vergelijkbaar voor de rest van het land; enkel in Wallonië gaan er opvallend veel Europeanen naar de stembus (23 procent).

Inschrijving als drempel
Een verklaring voor de achterstand bij de inschrijvingen heeft Milquet niet. Het potentieel aan kiezers ligt wel een pak hoger dan in 2006. Ze opperde dat het hevige debat dat aan de goedkeuring van het zogenaamde vreemdelingenstemrecht in 2004 vooraf ging, mogelijk twee jaar nadien nog vers in het geheugen lag.

Eerder zag Yves Dejaeghere van het Centrum voor Politicologie (KUL) ook de inschrijvingsplicht als een drempel. "In alle landen waar er een registratie vereist is, zien we dat bepaalde groepen uitvallen, vooral jongeren en laaggeschoolden." Bovendien is de betrokkenheid van buitenlanders bij het lokale niveau vaak beperkt, meent hij.

Wie inschrijft, wordt bovendien opkomstplichtig en kan gesanctioneerd worden als hij niet komt opdagen. Ook dat kan potentiële kiezers afschrikken.

Milquet start nu een campagne richting gemeenten, ambassades en internationale instellingen om potentiële kiezers te sensibiliseren. De minister wijst er wel op dat de inschrijvingscijfers in de rest van Europa zeker niet hoger liggen.

Voor meer informatie over de richtlijnen voor buitenlanders klikt u op de links naast het artikel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni