Analyse Ukkel: Waar liberalen thuis zijn

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
08/10/2012
Rustig en welvarend, zo kun je het groene en heuvelachtige Ukkel het best omschrijven. Op een veilige afstand van het turbulente centrum. Maar dát heeft ook een keerzijde: Ukkelaars voelen zich afgesneden van de rest van de stad.

U kkel is een van de Brusselse gemeenten waar de liberalen al decennia de plak zwaaien. De afgelopen zes jaar had Armand De Decker de burgemeesterssjerp om: een zware combinatie met zijn federale bezigheden. Voorganger en eerste schepen Claude Desmedt (FDF) nam dan ook vaak het burgemeesterschap waar.

De laatste jaren maakte De Decker van Ukkel wel zijn prioriteit. Als burgervader bracht hij vooral de onveiligheid aan de overstaphalte Churchill onder de aandacht en streed hij voor het behoud van de kastanjebomen in die laan. Hij profileerde zich ook als fervent tegenstander van het autovrij maken van Ter Kameren, een plan van zijn Brusselse collega-burgemeester Freddy Thielemans (PS), waardoor een belangrijke toegangsweg naar het centrum afgesloten zou worden.

Na het uiteenvallen van MR en FDF is het toch uitkijken hoe de partij van FDF-lijsttrekster Joëlle Maison zal scoren. Bij de vorige verkiezingen haalde MR (toen nog mét FDF) een absolute meerderheid met 21 van de 40 zetels, waarvan FDF-kandidaten er vier voor hun rekening namen. In tegenstelling tot de vorige verkiezingen kan MR nu rekenen op Ukkelse nieuwkomer en federaal boegbeeld Didier Reynders om de lijst te duwen.

(Lees verder onder het kader)

De liberalen vormen een coalitie met de PS, die nu met lijsttrekster Claudine Verstraeten naar de kiezer trekt in plaats van de verwachte Françoise Dupuis. De voormalige Brusselse staatssecretaris voor Huisvesting legde zich duidelijk wat teleurgesteld neer bij de beslissing van de Ukkelse PS-leden en steunt - na even twijfelen - toch de lijst als duwer.

MR en PS kregen in deze legislatuur weerwerk van oppositiepartijen Ecolo en CDH. De christendemocraten trokken in 2006 onder de verzamelnaam Union Communale naar de kiezer en werden als grootste uitdager van de burgemeesterslijst gezien. Op de lijst stond toen ex-liberaal en stemmenkanon Stéphane de Lobkowicz (in 2004 overgestapt naar CDH). De jarenlange vete tussen De Lobko en MR maakt een samenwerking nog steeds onmogelijk. Dat is meteen ook de reden waarom CDH-lijsttrekster Céline Fremault het stemmenkanon aan de kant heeft geschoven. "Na meer dan twintig jaar oppositie willen we onze verantwoordelijkheid nemen en mee besturen," zegt ze stellig. Het toont meteen aan hoe incontournable MR nog altijd is in Ukkel.

Deze meerderheid laat zich (graag) kenmerken door voorzichtig, degelijk en betrouwbaar beleid. Vooreerst slaagde de gemeente er in economisch moeilijke tijden in om geen financiële tekorten op te lopen. Ze heeft daarvoor wel haar onroerende voorheffing moeten verhogen. Toch zal ook Ukkel de komende jaren de vinger op de knip moeten houden en net als andere gemeenten moeten nadenken over hoe ze kan snoeien in de personeelskosten.

Rechtstreekse trein
Een van de pijnpunten in deze gemeente is en blijft de mobiliteit, en dan vooral de verbinding van en naar het stadscentrum. Ukkel is een afgelegen gemeente, en de bediening door het openbaar vervoer is verre van ideaal. Het is een thema dat in elk partijprogramma aangesneden wordt, maar te vaak worden MIVB en NMBS (die de rechtstreekse treinverbinding tussen het centrum en de Ukkelse treinstations wil schrappen) met de vinger gewezen. Met hand en tand verzet de gemeente zich tegen de openbaarvervoersplannen, net als tegen het autovrij maken van het Ter Kamerenbos. Met wisselend succes: Ter Kameren blijft na onderhandelingen voorlopig open voor het autoverkeer, maar de NMBS blijft bij haar beslissing. Er wordt nu vooral uitgekeken naar de komst van de metro en het Gewestelijk Expresnet (GEN).

Een ander heikel thema van deze verkiezingen is betaalbaar wonen. Er zijn wel grote nieuwbouwprojecten (Avijlplateau, Ophem...), maar in de realisatie daarvan speelt de gemeente veeleer een bijrol. Bovendien stuit het project op de vlakte van Avijl meer op kritiek dan op gejuich. Het volbouwen van groene ruimte - buffergebied voor overstromingen - ligt nu eenmaal gevoelig. De oppositie wijst er fijntjes op dat de gemeente zelf nog 360 leegstaande gebouwen op haar grondgebied heeft staan, en daar weinig of niets mee doet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni