Anderlecht: lijsttrekker Tomas wil halverwege fakkel doorgeven

Burgemeester Eric Tomas (PS) zal de lijst trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in Anderlecht, maar wil halverwege zijn mandaat overdragen. De tweede plaats gaat naar schepen Elke Roex (SP.A). Staatssecretaris Fadila Laanan (PS) lijkt uit de boot te vallen bij haar Anderlechtse thuisbasis.

Dit weekend stemmen de Anderlechtse socialisten over de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, oktober 2018. Huidig burgemeester Eric Tomas (PS) laat al verstaan dat hij de lijsttrekkerspositie zal innemen. Maar als hij herkozen wordt, wil hij halverwege plaats maken voor een opvolger.

“We hebben goed werk geleverd de afgelopen zes jaar, maar op een gegeven moment moet je de scepter doorgeven. En dat is wat ik zal doen in de loop van de legislatuur,” zegt hij aan La DH. De naam van schepen Fabrice Cumps doet de ronde als opvolger, aldus La DH, maar zeker is dat niet.

Vlaamse schepen nummer twee
Schepen Elke Roex (SP.A) bevestigt aan BRUZZ dat zij de tweede plaats op de lijst inneemt: “Er was al lang een akkoord dat er een vrouw bovenaan moest staan.” In totaal staan er zes SP.A-kandidaten op de socialistische lijst in Anderlecht.

De plannen van de Anderlechtse socialisten lijken ten koste te gaan van Brussels staatssecretaris Fadila Laanan (PS). Onlangs liet ze bij BX1 ontvallen dat ze enkel plaats een of twee zou accepteren, zo niet zou ze geen kandidaat zijn tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Dat Laanan die posities niet krijgt, is geen grote verrassing. Er zijn namelijk al langer spanningen tussen Laanan en de Anderlechtse PS-basis.

Laanan zou wel lijstduwer kunnen zijn, samen met Brussels parlementslid Isabelle Emery: een signaal dat lokale en regionale mandaten cumuleren geen optie meer is voor de Anderlechtse PS. Of Laanan die positie inderdaad zou innemen, is nog niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?