Anderlecht: 'Representatiekosten lager dan toen Vandenbossche zelf schepen was'

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
25/01/2013
Het nieuwe schepencollege van Anderlecht verhoogt de jaarlijkse representatiekosten van 1.450 tot 3.000 euro per schepen. Oppositieraadslid Walter Vandenbossche (CD&V) noemt dat onverantwoord in tijden van crisis. Maar er is helemaal geen sprake van een verhoging, stelt het schepencollege. De aparte tankvergoeding is afgeschaft en bij de andere kosten geteld.

Walter Vandenbossche nam de ontwerpbegroting van het nieuwe PS-MR-SP.A-CDH-gemeentebestuur van Anderlecht onder de loep, waarvan de goedkeuring op de agenda staat van de gemeenteraad van 31 januari. "Niets nieuws onder de zon, zowat alles blijft bij het oude. De beloften van de beleidsverklaring worden niet omgezet in begrotingswijzigingen", aldus Vandenbossche.

Wat bij hem helemaal in het verkeerde keelgat is geschoten is de stijging van de representatiekosten van 1.450 euro naar 3.000 euro per schepen per jaar. "Dat is onverantwoord in tijden van economische crisis en grote werkloosheid", zegt hij aan brusselnieuws.be. "De schaamte voorbij".

Walter Vandenbossche zal tijdens de gemeenteraad een amendement indienen om die verhoging ongedaan te maken. "Als mijn amendement wordt afgewezen, zal ik een klacht indienen bij minister-president Charles Picqué (PS), die de voogdij uitoefent over de gemeenten."

'We schaffen brandstofvergoedingen af'
Eerste schepen Gaëtan Van Goidsenhoven, burgemeester van Anderlecht in de vorige legislatuur, nuanceert. "Het klopt dat we de representatiekosten gaan omhoogtrekken naar 3.000 euro per jaar. Maar in ruil schaffen we de brandstofvergoedingen af. Die bedroegen tot nu toe 100 euro per maand per schepen. Ook Walter Vandenbossche heeft als voormalig schepen die vergoeding genoten", zegt hij aan brusselnieuws.be. "Het gaat min of meer om een vestzak-broekzakoperatie".

De nieuwe regeling is er volgens van Goidsenhoven gekomen om twee redenen: "Het is in de eerste plaats een duurzame maatregel, want is niet goed om het benzineverbruik te stimuleren. En bovendien maakt die een meer nuttig gebruik van de vergoedingen mogelijk."

Burgemeester Eric Tomas (PS) en schepen van Financiën Fabrice Cumps (PS) reageren in dezelfde zin. "Als men rekening houdt met het feit dat de uitgaven voor brandstof nu in de representatiekosten worden opgenomen, betekent dit dat de vergoeding voor representatiekosten nu lager ligt dan in de periode toen Vandenbossche zelf schepen was", aldus Cumps.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni