Armand De Decker niet langer burgemeester van Ukkel

Armand De Decker (MR) heeft zijn ontslag ingediend als burgemeester van Ukkel. Dat laat de woordvoerder van de Franstalige liberale partij weten via Twitter. De Decker kwam in opspraak in de Kazachgate-affaire. Eerste schepen Marc Cools (ook MR) wordt waarnemend burgemeester tot de opvolger van De Decker is aangeduid.

De Decker wil naar eigen zeggen door zijn ontslag de "sereniteit bewaren" in het belang van zijn gemeente. Hij verwijst naar het "ondraaglijke klimaat" dat was ontstaan rond het Kazachgate-dossier. Hij herhaalt geen enkele rol te hebben gespeeld in het ontstaan van de afkoopwet. "Ik blijf sereen en met vol vertrouwen in de instellingen en de justitie van ons land", aldus Armand De Decker.

De Decker is in opspraak gekomen in de Kazachgate-affaire. Hij zou bemiddeld hebben bij het tot stand komen van de wet op de verruimde minnelijke schikking in 2011, ten voordele van de Kazachse miljardair Patokh Chodiev. Bovendien zou hij daarvoor meer dan 730.000 euro hebben ontvangen. De rol van de MR-politicus wordt nu onderzocht door een parlementaire onderzoekscommissie.

Het is nog niet duidelijk wie de nieuwe burgemeester van Ukkel wordt. Eerste schepen Marc Cools laat aan BRUZZ weten dat hij in afwachting van de aanstelling van een opvolger wel de taken van De Decker overneemt en waarnemend burgemeester wordt. Dit deed hij een half jaar geleden ook al gedurende enkele maanden, toen De Decker wegens oververmoeidheid thuis zat. "In een van de komende dagen zullen we dan samenzitten om te praten over zijn opvolging", aldus Cools. "Ik ben uiteraard kandidaat om dat te doen."

Vertrouwenscrisis
In een interview met Le Soir had Défi-voorzitter Olivier Maingain zaterdag nog gezegd dat De Decker moest opstappen als burgemeester. Défi zit met MR in de Ukkelse meerderheid, en tolereert het niet langer dat de liberale burgemeester niets onderneemt hoewel zijn betrokkenheid bij de Kazachgate-affaire steeds duidelijker wordt. "Als er niet snel duidelijkheid komt, zal er meer zijn dan een vertrouwenscrisis", zo zei Maingain nog. 

Akte
De Franstalige partijen Défi en CDH, beiden samen met MR in de meerderheid in Ukkel, nemen akte van de beslissing van De Decker. CDH, bij monde van gemeenteraadslid Céline Fremault, eist dat de meerderheid zaterdag in een spoedzitting bijeenkomt. De inwoners van Ukkel verdienen duidelijkheid over de plannen van MR, argumenteert ze.

Défi noemt het ontslag van De Decker onvermijdelijk en wijst er op dat het partijvoorzitter Olivier Maingain is die de eerste was om een onderzoekscommissie te vragen over Kazachgate.

Ook MR-voorzitter Olivier Chastel zegt via Twitter 'akte te nemen' van het ontslag van partijgenoot Armand De Decker. "Zijn beslissing was essentieel om een sereen bestuur van de gemeente Ukkel te verzekeren."

De Franstalige groenen noemen het ontslag van De Decker "onvermijdelijk" wegens de "verpletterende" feiten rond zijn betrokkenheid in Kazachgate. Ecolo betreurt het "getreuzel" van MR en De Decker om eindelijk conclusies te trekken. Het ontslag mag niet verhinderen dat het gerecht en de commissie hun werk doen, aldus nog Ecolo.

Bio
Armand De Decker (68) was aan zijn tweede mandaat als burgemeester bezig. De licentiaat in de rechten aan de ULB begon zijn professionele loopbaan in 1973 als advocaat voor de Brusselse balie. Zijn politieke loopbaan begint in 1979 wanneer hij adjunct-secretaris-generaal wordt van de PRL, de Franstalige liberalen.

In 1980 verhuist hij naar het kabinet van defensie-minister Charles Poswick. In 1981 wordt hij kamerlid. Dat blijft hij tot 1995, waarna hij senator wordt. Van 1999 tot 2004 en van 2007 tot 2010 zetelt hij er als voorzitter. De Decker was minister van Ontwikkelingssamenwerking tussen 2004 en 2007.

De Decker is ook minister van Staat.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook