Assita Kanko: 'versterking' versus 'politiek opportunist'

© PhotoNews
| 8 mei 2017: Uitreiking van De Ebbenhouten Spoor door N-VA aan Assita Kanko, als verdienstelijke nieuwe Vlaming.

Assita Kanko verliet begin 2018 de MR en kiest nu voor de N-VA. “Ze heeft een verhaal dat aansluit bij dat van ons”, zegt ondervoorzitter Cieltje Van Achter (N-VA) daarover. Maar Dominique Dufourny (MR) spreekt van politiek opportunisme. “We wisten al maanden dat ze ging overstappen. Het was alleen wachten op het juiste moment.”

Van Achter is verheugd met de komst van Kanko. “Ze heeft op mij altijd een krachtige indruk nagelaten. Toen het voorstel kwam, heb ik dat dan ook ondersteund. Het is een gedreven, intelligente en warme vrouw.”

En dat kan de N-VA wel eens goed van pas komen, schrijven analisten, nu de partij steeds nadrukkelijker als kil en hard wordt weggezet. Dat Kanko net daarom er bij komt, spreekt Van Achter tegen.

Cieltje Van Achter, lijsttrekker voor N-VA in Schaarbeek

“Die online campagne tegen het VN-migratiepact was fout. Maar als je goed luistert, dan weet je dat wij niet extreem-rechts zijn, maar voor een positief verhaal gaan. Wij hebben ons verhaal en haar verhaal sluit daarbij aan. Mij niet gelaten als ze ons een zachter profiel kan geven. Al heb ik zelf - denk ik - ook geen hard profiel.”

Naast Liesbet Dhaene (N-VA) en Van Achter, is Kanko nu de derde vrouw die in mei 2019 een parlementszitje ambieert. Van Achter maakt zich echter geen zorgen over de interne concurrentie. “Ik ben blij dat ze ons versterkt”, stelt Van Achter, “ik zie haar zeker niet als een bedreiging.”

‘Politiek opportunisme'

Bij de MR zijn de meningen verdeeld. “Het is heel jammer dat ze niet voor onze partij kiest”, zegt Alain Destexhe (MR), die net als Kanko in de gemeenteraad van Elsene zetelde. “Ze heeft een grote werkkracht, een grote persoonlijkheid en veel charisma.”

Dat beaamt ex-burgemeester Dominique Dufourny. Maar over haar politieke capaciteiten is ze minder te spreken.

“Ze stelde zelf voor om in 2012 op de MR-lijst in Elsene te komen staan. Ze haalde tot onze verbazing maar 355 stemmen. Ook voor de kamer in 2014 haalde ze weinig stemmen, terwijl ze wel op de vierde plaats stond. Vanaf toen merkten we dat ze minder naar de gemeenteraden kwam, en een zekere afstand nam.”

Dat ze na een korte politieke pauze voor de N-VA kiest, is dan ook geen verrassing voor Dufourny. “Het was gewoon wachten op de aankondiging”, zegt ze. “Dat die er nu komt, is natuurlijk geen toeval. De N-VA is zich, nu ze uit de federale regering is gestapt, tegen de MR aan het keren. En de partij kan een wat warmer imago best gebruiken. Ook voor Kanko is het een goed moment. Het getuigt van een groot politiek opportunisme.”

Of ze veel stemmen zal halen, valt gezien haar slechte scores bij de vorige verkiezingen nog af te wachten. Haar bekendheid is nu wel groter aan Nederlandstalige kant, toch was ze ook aan Franstalige kant al bekend toen ze in 2012 en zeker in 2014 opkwam. Hoe is die slechte score te verklaren?

“Ik denk dat het een kwestie van geloofwaardigheid is”, zegt Dufourny. “Qua persoonlijkheid is zij een grote dame. Maar politiek is ze niet geloofwaardig.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?