Bart Dhondt kopstuk Groen in Brussel-Stad

FVDE
© BRUZZ
30/05/2017

Bart Dhondt wordt het kopstuk van Groen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in Brussel-Stad. Hij krijgt de derde plaats op de gemeenschappelijke lijst met Ecolo. Bruno De Lille wordt waarschijnlijk lijstduwer, maar is niet van plan om een grote rol uit te oefenen in de Stad Brussel. De groene ambitie: binnendringen in de Brusselse meerderheid.

Groen kwam eerder al met Ecolo overeen dat het de tweede of de derde plaats op de lijst zou krijgen, afhankelijk van het geslacht van de kandidaat. Omdat federaal parlementslid Benoît Hellings van Ecolo de lijsttrekker wordt, moet de tweede kandidaat op de lijst een vrouw zijn, en Groen schuift nu huidig gemeenteraadslid Bart Dhondt naar voren. Daarom krijgt hij de derde plek, en wordt co-fractieleidster Zoubida Jellab de tweede op de lijst.

Bruno De Lille wordt dan weer zo goed als zeker lijstduwer. “Tenzij er nog een of ander wit konijn uit de bus komt, dan ben ik bereid om als voorlaatste op de lijst te staan.” Tijdens de huidige legislatuur heeft hij zijn zitje als gemeenteraadslid nochtans afgestaan, om zich meer op zijn rol als Brussels parlementslid te kunnen concentreren.

Steun uitspreken
Ambitie om opnieuw een rol op lokaal niveau te spelen heeft De Lille niet. “Ik sta vooral op de lijst om mijn steun voor de lijst uit te spreken. We zullen wel zien wat er gebeurt als ik verkozen word, of ik ga zetelen hangt er vanaf van wie er nog verkozen wordt: hebben er andere, jongere partijleden een duwtje in de rug nodig? Ik heb alleszins zeker niet de ambitie om schepen of burgemeester te worden, ik heb mijn rol te vervullen op gewestelijk vlak.”

Met Soetkin Hoessen uit Laken krijgt ook een nieuw gezicht een plek in de top-10. Zij is 32, en was de voorbije lokaal voorzitter van Groen in Brussel-Stad. Ze zit ook in de politieke raad van Groen-nationaal, het interne parlement van de partij.

Voorakkoord
Groen voert nu al actief oppositie tegen de coalitie van socialisten en liberalen in Brussel-Stad, maar wil in 2018 inbreken in de meerderheid. Het gerucht doet de ronde dat MR en PS al een akkoord hebben om na de verkiezingen verder te doen, maar daar willen de groenen zich niet bij neerleggen. “Er zijn in de geschiedenis van de politiek al heel wat voorakkoorden geweest, en als puntje bij paaltje komt blijken die altijd niet veel waarde te hebben”, zegt Dhondt. “De verhalen van dat voorakkoord kunnen net in ons voordeel spelen. Mensen beseffen dat het niet uitmaakt of ze voor MR of PS stemmen: ze kiezen dan gewoon voor een verderzetting van het huidige beleid”, voegt De Lille daaraan toe.

Volgens de groenen komen er in 2018 kansen. “Onze ideeën voor Brussel zijn een pak ambitieuzer dan die van de huidige meerderheid. Ze zijn daar zo slecht bezig dat ik denk dat heel wat mensen onze alternatieven wel genegen zijn”, zegt De Lille. “De arrogante manier van doen van een Yvan Mayeur of een Alain Courtois is net het zwakke punt van deze meerderheid. Ze luisteren niet naar de burger of de oppositie, maar ze gaan gewoon koppig door.”

Of Groen en Ecolo in alle Brusselse gemeenten voor een gemeenschappelijke lijst kiezen, is nog niet duidelijk. Zo lagen de twee partijen in Molenbeek in de clinch over het omstreden boek van Annalisa Gadaleta. Voorlopig is er enkel in Anderlecht en Brussel-Stad al een akkoord tussen de twee groene partijen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni