BDW Opinie: koelbloedig

Bijna de helft van de Vlamingen vindt dat, als een akkoord (over de staatshervorming) met de Franstaligen onmogelijk is, de Vlamingen Brussel kunnen laten vallen en de hoofdstad aan de Franstaligen overlaten. Dat blijkt uit een VRT-enquête bij vijfduizend Vlamingen.

door Danny Vileyn, journalist bij de stadskrant Brussel Deze Week

Enquêtes en onderzoeken naar de publieke opinie mogen best gerelativeerd worden, maar als Vlaamse Brusselaar is het altijd even slikken als je dergelijke onheilsberichten hoort. Over percentages kun je discussiëren, maar een onderliggende trend is er vaak wel. Is het afkeer, of is het eerder onverschilligheid? Allebei zijn ze even erg.

Natuurlijk biedt het geen fraai spektakel als Olivier Maingain met veel gedruis de oproepingsbrieven voor de faciliteitengemeenten Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek vanuit het gemeentehuis van de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe laat versturen. Maingain omzeilt hiermee de Vlaamse regelgeving. Maingain wil zichzelf en zijn partij in de belangstelling werken. Maingain wil vooral niet dat er een oplossing komt voor de drie burgemeesters die Vlaams minister Marino Keulen weigert te benoemen. Maingain is ook de voorzitter van een federale regeringspartij...

Vlamingen die zich (terecht) ergeren aan de figuur van Maingain, zouden er goed aan doen ook naar de reacties van de Vlaams-Brusselse politici te luisteren. De ministers Guy Vanhengel en Pascal Smet en staatssecretaris Brigitte Grouwels hebben koelbloedig, kordaat en ondubbelzinnig op de provocatie gereageerd, maar ze zijn niet in de val van de verkiezingsretoriek getrapt. Ze hebben minister-president Charles Picqué (PS) aangemaand om op te treden. Communautair opbod is Picqués ding niet: hij heeft heel even geaarzeld, maar uiteindelijk heeft hij zijn verantwoordelijkheid genomen. De reactie van de drie Brusselse excellenties illustreert ook hoe het communautaire zich naar de Rand verplaatst heeft. Uiteindelijk hebben ook de Brusselse PS en CDH zich in dezen van Maingain gedistantieerd. Ook dat is niet onbelangrijk.

Minder spectaculair, maar niet minder belangrijk nieuws kwam er uit die andere FDF-gemeente, Schaarbeek, indertijd bestierd door Vlamingenhater Roger Nols. Daar heeft de Vlaamse schepen het voor elkaar gekregen dat er volgend jaar, na dertig jaar, opnieuw een Nederlandstalige gemeenteschool de deuren opent. Hopelijk heeft ook dat nieuws de Vlamingen in Vlaanderen bereikt en komen de resterende zeven Brusselse gemeenten die amper of geen gemeentelijk onderwijs organiseren, binnenkort ook met goed nieuws.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?