BDW Opinie : Tweemaal de pineut

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
04/03/2009
Voor de hardwerkende Vlaamse Brusselaar, zeker diegene die zijn beroepscarrière combineert met het grootbrengen van kinderen, was de voorbije week niet de beste.

door Anne Brumagne, hoofdredacteur van Brussel Deze Week

Neem het geval van B. Hij werkt voor een Vlaams steunpunt dat in de stad is gevestigd en is bestuurder van verschillende Vlaamse culturele organisaties. Hij woont ook in de stad. Toen ik hem vorige week ontmoette, zat het hem nogal hoog: mocht-ie nog zoveel deel uitmaken van het Vlaamse netwerk in Brussel als hij wilde, naar de Vlaamse jobkorting - toch maar mooi 250 euro voor dit jaar - kon hij fluiten. En dan was er nog het scholenprobleem: zijn kind moest worden ingeschreven in de kleuterklas. Maar voor een schoolpoort kamperen was er voor hem niet bij, omdat hij voor dat Vlaamse steunpunt naar het buitenland moest.

B. is geen alleenstaand geval. "Ik voel mij bedrogen door de politici die mij bewieroken voor mijn inzet in Brussel, maar die mij vergeten als ze cadeaus uitdelen," is een citaat uit een lezersbrief over de Vlaamse jobkorting die hiernaast staat afgedrukt. En zo kregen we er de voorbije weken verschillende.

Ook aan de schoolpoorten was de afgelopen dagen veel vertwijfeling te horen. In de pers was er veel aandacht voor de kunstenares die sinds woensdag voor het Maria-Boodschaplyceum kampeerde, en intussen een immens schilderij van de wachtenden maakte. "We zijn niets meer dan nummers voor de politici," was haar commentaar.

Jobkorting en wachtrijen aan de scholen: zijn we nu geen zaken op een hoopje aan het gooien die niks met elkaar te maken hebben? In wezen niet. Want uiteindelijk beslist de Vlaamse regering waar ze haar financiële middelen voor inzet. De massa's geld die naar de jobkorting zijn gegaan, kunnen al niet meer aan de uitbreiding van de capaciteit van de scholen worden besteed. Gelukkig sijpelt ondertussen wel het besef door dat de rijen aan de Brusselse scholen er niet alleen zijn omdat ouders concentratiescholen willen vermijden, maar ook omdat er een reëel capaciteitsprobleem is als gevolg van de huidige mini-babyboom en de aantrekkingskracht van de Nederlandstalige scholen voor anderstaligen. Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) erkent dat er in een volgende legislatuur dringend meer geld moet worden gevonden voor scholenbouw.

Het Vlaamse onderwijs staat bekend om zijn goede kwaliteit. Dat moet in de toekomst ook zo blijven. Zoiets mag best wat belastinggeld kosten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni