Belgische groep kunstverzamelaars wil Belfiuscollectie kopen

EVC
© brusselnieuws.be
13/12/2012
Een Belgische groep kunstverzamelaars wil de kunstcollectie van Belfius kopen die de bank van de hand wil doen. Het protest op de geplande verkoop van de collectie door de Belgische staatsbank groeit in politieke kringen.

75 miljoen euro. Zo veel zou de 4.500 werken tellende kunstcollectie van Belfius waard zijn, zo meldt De Standaard donderdag. De groep zou het totale pakket werken kopen, om daarna de minder waardevolle werken van de hand te doen.

Maar ook musea schuiven al aan om delen van de collectie binnen te rijven. Federaal minister van Wetenschapsbeleid Paul Magnette (PS) opperde al langer de wens om een deel van de collectie onder te brengen in het nieuw op te richten museum van moderne kunst in Brussel. Magnette wil in elk geval het debat aanwakkeren opdat de collectie in België blijft.

Belfius zelf zegt maar een deel van haar collectie te willen verkopen, namelijk de werken van vóór 1830. De verkoop heeft volgens Belfius enerzijds als doel om de kas van de bank te spijzen, en anderzijds om de focus van de collectie helemaal te leggen op de periode na de onafhankelijkheid van België.

Topstukken
Ook Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) is verbolgen. Zij vernam de verkoopplannen van de bank via de pers. Drie werken van de collectie hebben het statuut van (Vlaams) 'topstuk'. Twee werken van Rubens, en één van Jan Breughel I.

De vraag rijst vooral of de staatsbank zich autonoom het recht mag toe-eigenen om de werken, die behoren tot het Belgische kunstpatrimonium, te verkopen. Advocaat en expert in kunstmateries Frederik Swennen vindt van wel. "De collectie is door de redding van de bank door de staat niet gaan behoren tot het zogenaamd openbaar domein. Bijgevolg mag Belfius de goederen verkopen op grond van het eigendomsrecht", zegt hij in De Standaard.

Paul Dujardin, directeur van Bozar, zet daar morele rechten tegenover. "De verkoop is moreel en ethisch onaanvaardbaar."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie