Belgische Turken stemmen massaal 'ja'

© Jef Van de Veire

In België heeft een ruime meerderheid van de Belgische Turken zich in een referendum uitgesproken vóór een uitbreiding van de presidentiële macht. Van de mensen die in Brussel gingen stemmen, stemde bijna zeventig procent 'ja'.  Ook in Antwerpen werd massaal ja gestemd.

In Antwerpen stemde bijna tachtig procent - 79,7 om precies te zijn - 'ja' in het referendum over de grondwetswijziging, die de president meer macht moet geven.

Rond 18.00 uur zondagavond is men ook in Brussel de 64 stembussen beginnen tellen, en ook daar ligt het ja-kamp met 68,7 procent van de stemmen ruim voor. Dat weet En Son Haber, een populair Turks medium.

Voor heel België komt dat op 75 procent. Daarmee is België, op Jordanië en Libanon na, wereldwijd koploper wat betreft het aantal ja-stemmen. Al werd ook in onze buurlanden vlot ja gestemd, dit in tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk, Spanje en de Verenigde Staten, waar de situatie helemaal omgekeerd is. 

De overwinning van het ja-kamp in België werd voorspeld. Bij vorige stembusgangen scoorde de AKP, de partij van president Erdogan, steeds erg goed in België. 

In Turkije zelf zijn intussen zo goed als alle stemmen geteld. Het ja-kamp heeft er een nipte meerderheid, met 51,4 procent van de stemmen.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?