Bellot: ‘Ik doe wél iets aan de vliegtuigoverlast’

© PhotoNews
| Volgens minister Bellot nemen de partijvoorzitters hun telefoon bijna nooit op.

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) ontkent dat hij niets onderneemt om een oplossing te vinden voor het vlieglawaai rondom Brussels Airport. Bellot wijst met de vinger naar CD&V en Open VLD. "De voorzitters van die partijen nemen hun telefoon nooit op", zo klaagt Bellot donderdag in L'Echo en De Tijd.

"Telkens als ik de voorzitters van CD&V en Open VLD opbel om een bemiddelaar aan te stellen, geven ze niet thuis,” vertelt de minister. “Die bemiddelaar moet een compromis tussen Vlaanderen en Brussel helpen te vinden.”

“Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Wouter Beke (CD&V) hebben het te druk, iemand anders komt aan de lijn of ze moeten dringend naar een afspraak,” gaat Bellot verder. “Zij zitten nochtans federaal, in Vlaanderen én in Brussel in de meerderheid."

Vliegwet

Het is aan Bellot om een oplossing te vinden voor het vlieglawaai. Zowel Brussel als Vlaanderen willen een nieuwe vliegwet, die een wijziging van de huidige routes mogelijk moet maken.

Minder dan een half jaar voor de lokale verkiezingen is het daar evenwel te laat voor geworden. Bellot ontkent dat hij zelf in opdracht van zijn partijtop op de rem staat. "Niets van aan," klinkt het.

‘Voorstel klaar’

Bellot grijpt terug naar een compromis dat hij in januari 2017 op de regeringstafel legde. Zijn nota ging veel verder dan de vliegwet. Die werkt alleen nieuwe Europese regels uit over de procedures om de vliegroutes te wijzigen.

Het voorstel van Bellot ging over een breed pakket maatregelen, met onder meer de invoering van roterende vliegroutes. "Ik heb een voorstel dat klaar is om inhoudelijk te bediscussiëren. Maar niets beweegt. Iedereen is bang om zelfs maar naar het dossier te kijken."

Brusselse geluidsnormen

De verdeling van de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem zorgt voor veel onenigheid tussen de verschillende gewesten. Sinds begin 2017 wil het Brussels gewest haar strengere geluidsnormen laten gelden, maar Vlaanderen heeft daar intussen al twee belangenconflicten tegen ingediend.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?