Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media

| Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media.

Benjamin Dalle: ‘Volgend jaar opnieuw 200 plaatsen in de Brusselse kinderopvang’

Steven Van Garsse
08/11/2023

De Vlaamse regering heeft met het Vlaams Brusselfonds deze legislatuur fors meer geïnvesteerd in Brussel dan de twee vorige legislaturen. Dat zegt minister van Brusselse aangelegenheden Benjamin Dalle (CD&V). 'Volgend jaar komen opnieuw 200 plaatsen in de Brusselse kinderopvang.'

Vandaag in het Vlaams Parlement werd de Beleidsnota Brussel voorgesteld en het begrotingsluik dat daarmee samenhangt. Bevoegd minister Benjamin Dalle maakt zich sterk dat de investeringen in Brussel fors zijn toegenomen. “Ik herinner me de krantenkoppen aan het begin van de legislatuur over de besparingen vanuit de Vlaamse regering. En die berichten klopten ook. Het was geen makkelijke start voor mij. Maar vandaag investeren we meer dan ooit in Brussel.”

Zo is er het Vlaams Brusselfonds. “Het Vlaams-Brusselfonds was het ‘potje’ waarmee de Brusselminister ad hoc projecten kon financieren. Bijvoorbeeld als organisaties bij een subsidieronde uit de boot waren gevallen. Wel ik heb er een écht investeringsfonds van gemaakt. Het is nu vooral bedoeld voor infrastructuur.”

'Meer dan Smet en Gatz'

En de middelen zijn gestegen, maakt de minister zich sterk. Het Vlaams Brusselsfonds besteedde in de periode 2010-2014, onder toenmalig minister Pascal Smet (Vooruit), 28 miljoen euro en onder minister Sven Gatz (Open VLD, 2015-2019) 23,3 miljoen euro. “Deze legislatuur zullen we 33,7 miljoen euro hebben geïnvesteerd vanuit dat fonds,” zegt Dalle.

Dalle beaamt dat die stijging deels dankzij relance-geld is na de coronacrisis, “maar daar hebben we voor moeten vechten.”

Met de extra middelen in het Vlaams-Brusselsfonds heeft Dalle geïnvesteerd in twaalf zogenaamde ‘broedplekken’. Het is een combinatie van beter ruimtegebruik in de stad én gemeenschapsvorming. Organisaties die ruimte te veel hebben, zijn ruimte gaan delen met organisaties die op zoek zijn een plekje. Die formule van ‘broedplekken’ waarvoor Dalle de mosterd haalde in buitenlandse steden, moet voor meer verbinding en cohesie zorgen. Het is Dalles overtuiging dat investeren in het Brussels middenveld rendeert. Voor Brussel, én voor Vlaanderen, luidt het.

Daarnaast werd, samen met de Vlaamse Gemeenschapscommissie, ook geïnvesteerd in de gebouwen van het Deeltijds Kunstonderwijs. Sommige muziekscholen en academies lagen er nogal verwaarloosd bij.

Studentenkoten

Verder heeft Dalle ook Brusselse projecten verdedigd bij de andere vakministers. Dalle: “De ‘Brusseltoets’ is een belangrijke taak van de Brusselminister.” Zorgen dat minstens 5 procent van de gemeenschapsmiddelen naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vloeit.

De Vlaamse regering doet op vlak van cultuur al jaren meer dan die 5 procent, door het rijke Nederlandstalig cultureel aanbod in Brussel. Maar los daarvan valt er ook nog eens een stijging te noteren, zegt Dalle. In 2022 ging 26,1 procent van de Vlaamse middelen naar Brusselse culturele organisaties. In 2023 is dat 28,1 procent.

Ook in de kinderopvang heeft Vlaanderen meer gedaan dan de 5 procent waar de Vlaamse regering zich toe verbindt. “Tien procent van de middelen gaat naar Brussel. Dat levert volgend jaar opnieuw 200 plaatsen op in de kinderopvang,” aldus Dalle.

Tot slot nog een primeur. Voor het eerst is er ook geld van het Vlaams Gewest, vanuit Huisvesting, naar Brussel gegaan, wat op het randje lijkt van wat grondwettelijk mogelijk is. Huisvesting is in principe een exclusieve bevoegdheid van het Brussels Gewest. Toch laat minister Matthias Diependaele (N-VA) 5 procent van de middelen voor studentenhuisvesting naar Brik vloeien, de servicedesk voor Brusselse studenten. Het is een vzw waar Benjamin Dalle voor bevoegd is. Met die 1,3 miljoen euro kunnen gronden worden aangekocht om studentenkoten te bouwen.

'Te optimistische cijfers'

Parlementslid Stijn Bex (Groen, oppositie) is tevreden dat Vlaanderen meer investeert in Brussel, maar wil de optimistische cijfers van Dalle temperen. "Het totale Vlaams budget is deze legislatuur van 47 naar 64 miljard gestegen. Dat is een stijging met 36 procent. Die stijging haalt u niet," zo repliceerde hij in het Vlaams Parlement.

Voor oppositiepartij Vooruit is de stijging van de Brusselse middelen vanuit Vlaanderen vooral door de inflatie te verklaren. Parlementslid Thijs Verbeurgt: "En tegelijk weten we dat er op vlak van Welzijn de 5 procent norm niet wordt gehaald. De vraag is dus of u wel genoeg weegt binnen de Vlaamse regering."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni