Berchems schepen Riga stopt: 'Gezond verstand ontbreekt'

Tweede schepen van Sint-Agatha-Berchem Vincent Riga (ex-CD&V) neemt ontslag uit het schepencollege, nadat hij twee jaar geleden ook al zijn lidkaart bij CD&V opzegde. De jongste schepen van Sint-Agatha-Berchem was als derde populairste politicus uit zijn gemeente nog de lokale coming man van zijn partij, maar is vandaag duidelijk teleurgesteld in de lokale politiek en in burgemeester Riguelle (CDH). “Ik wil niet polariseren, maar ik heb niet het gevoel dat ik de Berchemnaar nog kan dienen”, wikt Riga zijn woorden.

In 2006 trad Vincent Riga aan als schepen van Tewerkstelling, Nieuwe Energievormen, Gezondheid en Personen met Beperkte Mobiliteit. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 kwam Riga met 587 stemmen als derde populairste politicus van zijn gemeente uit de bus. Riga kreeg er toen wel wat bevoegdheden bij, maar zijn moeilijke relatie met burgemeester Joël Riguelle (CDH) zou zijn politieke carrière tekenen. Zodanig zelfs, dat Riga gaandeweg zijn geloof in de politiek verloor en nu dus de beslissing neemt om ontslag te nemen als schepen. Zijn partijkaart bij de CD&V zei hij twee jaar geleden ook al op.

“Ik heb niet het gevoel dat ik de Berchemnaar nog kan dienen zoals het hoort”, blijft Riga voorzichtig. Maar de burgerlijk ingenieur houdt een wrang gevoel over aan bepaalde dossiers. Zo was er de kwestie van de tijdelijke verhuis van de UNESCO-school Koninklijk Atheneum Koekelberg, waar werken stonden te gebeuren, naar Sint-Agatha-Berchem. Het schepencollege van Sint-Agatha-Berchem verzette zich hevig tegen de tijdelijke komst van die school, ook al waren er onder de 550 leerlingen minstens 100 studenten uit de eigen gemeente.

De gemeente trok zelfs naar de Raad van State, en de zaak werd verschillende keren het onderwerp van interpellaties in het Brussels parlement. Riga zag het allemaal met lede ogen aan. Uiteindelijk kwam de verhuis er toch, maar wanneer Riga vandaag zegt dat “het gezond verstand vaak ontbrak”, doelt hij ongetwijfeld op zaken als deze.

'Veel opgeofferd'
“Ik wil niet polariseren”, zegt Riga over zijn relatie met de burgemeester. Omdat hij echter meermaals getipt werd als mogelijke opvolger van Riguelle, werd hij door de man als een bedreiging beschouwd. Ondanks Riga's goede resultaten bij de gemeenteraadsverkiezingen, was het bijzonder lastig om op te schuiven op de Lijst van de burgemeester (CD&V, CDH en onafhankelijken).

Vandaag hoeft het dan ook niet meer, zegt Riga. “Ik ga een stapje terug nemen. Of ik nog een toekomst zie in de politiek? Ik zal in de gemeenteraad blijven zetelen, als onafhankelijke, en zal de meerderheid ook blijven steunen. Maar verder wil ik me nergens op vastpinnen. Ik ben hier ingestapt als 28-jarige, maar ondertussen heb ik ook twee kinderen. Ik heb veel opgeofferd voor de politiek, en heb dat altijd met veel plezier gedaan, maar op deze manier kan het voor mij niet verder.”

Als schepen wordt Riga vervangen door Agnès Vanden Bremt (CD&V). Of zij ook al de bevoegdheden van Riga - Stedenbouw, Milieu, Mobiliteit, Tewerkstelling en Personen met Beperkte Mobiliteit – zal overnemen, is nog niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?