| Betogers verzamelen op het plein voor het Centraal Station.

Betogers zeggen 'neen' tegen oorlog in Oekraïne

© Belga
05/02/2022

Op het plein voor het Centraal Station is betoogd tegen een nakende oorlog in Oekraïne en een verhoging van het Belgische defensiebudget. De betogers uitten hun bezorgdheid over de toenemende spanningen tussen de VS en de NAVO enerzijds en Rusland anderzijds. Volgens de organisatie waren er tweehonderd mensen aanwezig, de politie heeft over een 40-tal manifestanten.

"Een escalatie van de crisis in Oekraïne is gevaarlijk omdat er twee kampen tegenover elkaar staan die over kernwapens beschikken", verklaart organisator Ludo De Brabander van de vereniging Vrede aan persagentschap Belga.

"We kunnen een conflict makkelijk vermijden als we een symbolische geste doen aan Rusland, bijvoorbeeld door te zeggen dat we een moratorium gaan instellen op de uitbreiding van de NAVO. Ik vind dat een redelijke eis van Rusland. Daarmee kunnen we het conflict de-escaleren. Het biedt ruimte om te onderhandelen over niet-gemilitariseerde veiligheid in Europa. Met een oorlog verliest iedereen", gaat hij verder.

Er klinkt ook kritiek op de Belgische regering: "We zijn boos dat de Belgische overheid zonder een debat of publieke verklaring beslist heeft om het budget voor defensie te verhogen. Tegen 2030 wil men 10 miljard euro investeren in militair materiaal zoals raketten, tanks,... . Dat komt neer op 1.000 euro per inwoner. Het is beschamend om zoiets te beslissen op het moment dat we een gezondheids- en energiecrisis het hoofd moeten bieden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni