Brussels Parlement

Een ontwerp van ordonnantie over de vereenvoudiging van het administratief toezicht op de gemeenten heeft vrijdag tot een scherp debat gezorgd tussen de Vlaamse partijen in het Brussels Parlement. N-VA en Vlaams Belang menen dat de gemeenten met hun controle van de naleving van de taalwetgeving een vrijbrief creëren om die taalwetten naast zich neer te leggen. De meerderheid bestrijdt dit: de taalwetgeving is federaal en deze ordonnantie verandert daar niets aan. "Het communautaire spook verslikt zich in de taalwetgeving", vatte Paul Delva (CD&V) het samen.

"De Brusselse gemeenten overtreden massaal de taalwet door Nederlandsonkundig gemeentepersoneel aan te werven", stelde Liesbet Dhaene (N-VA).

De Brusselse vicegouverneur Jozef Ostyn kreeg in 2014 1.247 dossiers over benoemingen bij de regering, waarvan er 760 illegaal waren. Ostyn schorste er 520, vervolgde ze. Slechts 2 gemeenten trokken hun benoemingsdossiers in, wat slechts 0,4 procent is, vulde Dominiek Lootens aan. Bovendien vernietigde de minister-president de jongste tien jaar geen enkele van de door de vicegouverneur geschorste besluiten van de gemeenten, aldus nog de Vlaams Belanger. Dhaene en Lootens haalden zwaar uit naar de Vlaamse meerderheidspartijen. "Er is nog een verschil tussen niets doen met een bevoegdheid en effectief een bevoegdheid afstoten. (...) Brussel is de hoofdstad die tweetalig zou moeten zijn. De tweetaligheid, of u dat wilt of niet, is uw verantwoordelijkheid", sneerde de N-VA'ster. Lootens vond het een "regelrechte schande" dat de Nederlandstalige regeringsleden dit hebben laten gebeuren: "Het tolereren en verder institutionaliseren van de wetsovertredingen is ronduit inciviek".

René Coppens (Open Vld) wees er echter op dat de ordonnantie geen afbreuk doet aan de taalwet, die tot de federale bestuurswetgeving behoort en van openbare orde is. "Ook de gemeentebesturen kunnen zich daar dus niet aan onttrekken", benadrukte hij. Paul Delva sloot zich daarbij aan. Het is de vicegouverneur die de besluiten van de gemeenten moet toetsen aan de taalwetgeving en desnoods schorsen. De voogdijoverheid moet optreden als de gemeente het besluit niet schorst. Delva betreurde dat de oppositie onnodig ongerustheid zaait. "Sommigen willen het communautaire spook opwekken, maar hebben zich in de taalwetgeving verslikt." Minister-president Rudi Vervoort zei aan het slot van het debat dat men alle debatten kan "communautariseren". "Wij willen hier zeker niet de voogdij wijzigen. Bovendien wil iedereen in de gemeenten en het gewest een zo goed mogelijke dienstverlening", aldus de regeringsleider.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni