Bourgeois wil 11 juli-viering weg van Brussels Stadhuis

© brusselnieuws.be
22/01/2016

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) stelt de traditionele 11 juli-viering op het Brusselse stadhuis in vraag. Hij stelt voor om de viering te verplaatsen naar bijvoorbeeld de KVS. Brusselse politici van CD&V, SP.A, Groen en Vlaams Belang zien dat niet zitten.

Bourgeois doet zijn voorstel om de 11 juli-viering bij te sturen in een brief aan Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (ook N-VA). Nieuwsagentschap Belga kon de brief inkijken.

Traditioneel organiseert het Vlaams Parlement op 11 juli een viering in het Brusselse stadhuis. Naast een toespraak van de parlementsvoorzitter neemt dan ook een schepen van de Stad Brussel het woord.

Bourgeois heeft nu voorgesteld de viering mee te laten organiseren door de Vlaamse regering en om het Brusselse stadhuis in te ruilen voor een andere locatie, bijvoorbeeld de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). Die piste is niet helemaal nieuw, maar omwille van het symbolische karakter van de locatie heeft men in het verleden vastgehouden aan het Brusselse stadhuis.

Symboliek
Het idee wordt vrijdag slecht onthaald door tal van Vlaams-Brusselse politici. Volgens hen moet de viering absoluut in het stadhuis blijven om symbolische en historische redenen.

"Het voorstel is verwonderlijk", zegt Vlaams parlementslid Joris Poschet (CD&V). "Het zou een einde maken aan een traditie waar wij, Brusselaars, lang voor gevochten hebben. De toespraak van de voorzitter van het Vlaams Parlement in het Brussels stadhuis is niet alleen een statement door de inhoud en het moment, maar ook door de plaats. Het onderstreept dat de 19 Brusselse gemeenten integraal deel uitmaken van de Vlaamse Gemeenschap. Het is een hart onder de riem voor elkeen die zich Brusselse Vlaming of Nederlandstalige Brusselaar noemt. Blijkbaar wordt het belang hiervan niet aangevoeld. Of speelt er iets anders?"

Volgens Poschet stoort de minister-president zich mogelijk aan de toespraak van de schepen van Brussel, die soms ingaat tegen de speech van de eerste spreker.

'Vlaanderen opsluiten onder Vlamingen'
Ook Ans Persoons (SP.A), schepen in de Stad Brussel, is niet opgezet met het voorstel. "Ik geloof niet dat hier enkel praktische overwegingen meespelen", klinkt het. "Elk jaar vieren de Franse en de Vlaamse Gemeenschap hier hun feest. Het stadhuis verlaten is geen 'verhuis van locatie' maar een symbolische daad met een politieke boodschap: het is de uitgestoken hand van Brussel weigeren, het is Vlaanderen opsluiten onder Vlamingen, het is (nog meer) afstand nemen van Brussel en België."

Voormalig schepen Bruno De Lille (Groen) vindt het voorstel onbegrijpelijk. "Toen ik Vlaamse schepen was, waren er geregeld Franstalige stemmen die deze feestviering van de Vlaamse Gemeenschap uit het stadhuis wilden jagen", zegt hij op Facebook. "Het is mij (en mijn collega's na mij) steeds gelukt om het College van Burgemeester en Schepenen ervan te overtuigen dat het erg belangrijk is dat Brussel, als meervoudige hoofdstad, ook openstaat voor deze ceremonie. Dat Vlaanderen nu zelf het stadhuis van zijn hoofdstad de rug toekeert, is dan ook onbegrijpelijk en een totaal fout signaal. Ik ben blij dat Björn Rzoska in het Vlaams Parlement al heeft laten weten dat Groen hier niet mee akkoord gaat."

Eilandje
Vlaams Belang is dan weer "verontwaardigd" door het voorstel van Bourgeois. "Daar waar Wallonië met de Fédération Wallonie-Bruxelles er alles aan doet om de banden tussen Brussel en Wallonië aan te halen en te institutionaliseren wil de Vlaamse regering en de N-VA blijkbaar net het tegenovergestelde doen", zegt fractieleider Dominiek Lootens. “Brussel is en blijft de hoofdstad van Vlaanderen. Nadat de 11-julivieringen al grotendeels van de Brusselse Grote Markt werden gebannen, wil Bourgeois nog verder op een eilandje kruipen. Dit kan en mag niet. De officiële 11-juliviering hoort thuis op het stadhuis van de Vlaamse hoofdstad!”

Het voorstel van Bourgeois zal worden voorgelegd aan het Uitgebreid Bureau van het parlement, zeg maar het orgaan dat verantwoordelijk is voor het politieke bestuur van het parlement.

De brief bevat ook nog andere afspraken en is een uitvloeisel van een overleg tussen Bourgeois en Peumans. Die zitten geregeld samen om de werking tussen het Vlaams parlement en de Vlaamse regering te stroomlijnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni