Brits premier Boris Johnson steekt volstrekte meerderheid op zak

© PhotoNews
| De Britse Eerste Minister Boris Johnson tijdens een speech voor zijn conservatieve partij op 11 oktober 2019 (archiefbeeld).

Brits premier Boris Johnson stevent af op een ruime meerderheid van de 650 zetels in het Lagerhuis. Zijn conservatieve partij in Groot-Brittannië zal nu wellicht vaart zetten achter het Britse vertrek uit de Europese Unie. "Ik heb daar een krachtig mandaat voor gekregen."

Met 597 van de 650 kiesdistricten geteld, heeft de Conservatieve partij van premier Boris Johnson 326 zetels binnen in het Lagerhuis. Het resultaat is cruciaal voor het verdere verloop van de brexit. Nu kan de premier zijn brexitakkoord met de Europese Unie door het parlement krijgen en de Britten op 1 februari uit de EU loodsen.

Om uit de totale brexitblokkering te raken, vroeg Johnson om vervroegde verkiezingen. Die gok lijkt goed uit te draaien. Niet alleen wint Johnson met verpletterende voorsprong, hij zuigt ook alle pro-brexitstemmen naar zich toe. De Brexit Party van de eurosceptische stokebrand Nigel Farage strandt op 0 zetels.

Oppositiepartij Labour van Jeremy Corbyn, die een nieuwe deal met de EU beloofde, gevolgd door een nieuw referendum over de brexit, leidt een historische nederlaag. De partij zou stranden op ongeveer 200 zetels. Johnson, die zijn vader en Europees politicus Stanley volgde naar Brussel en naar school ging in Ukkel, lijkt een einde gemaakte te hebben aan Corbyns politieke carrière.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?