Brussel begint aan interne hervorming

© brusselnieuws.be
08/02/2012
Brussel is begonnen aan de interne hervorming van het Gewest. Op vraag van Staatssecretaris voor Staatshervorming Verherstraeten (CD&V) gaat premier Di Rupo (PS) het proces begeleiden.

Dat schrijft De Standaard.

Door het federaal akkoord over de zesde staatshervorming moet Brussel 2014 grondig hervormd worden. Daartegenover staat extra financiering. De eerste schijf van 134 miljoen euro komt er na de splitsing van B-H-V, de rest na de effectieve hervorming van het gewest.

Donderdag stelt minister-president Picqué (PS) in de ministerraad de aanpak van de hervorming voor en wordt ook de timing van het hele proces besproken. Picqué benadrukt dat er twee luiken zijn aan de hervorming. Er is enerzijds de overheveling van de bevoegdheden van het federale naar het Brusselse niveau, en anderzijds de interne Brusselse hervorming.

Voor de overdracht van bevoegdheden heeft de Brusselse regering eind januari een methodologie goedgekeurd. Zes werkgroepen moeten die overdracht begeleiden: "werk/economisch en industrieel beleid", "mobiliteit en verkeersveiligheid", "energie en leefmilieu", "stedenbouw", "huisvesting", "ruimtelijke ordening en gemeentelijke administratie", "justitie en andere bevoegdheden" en tot slot "overgedragen fiscale uitgaven".

Begeleiden
Het federale niveau gaat de hervorming begeleiden. "Het is in de eerste plaats Brussel dat bevoegd is om de federale teksten en beslissingen om te zetten in ordonnanties," zegt Verherstraeten. "Maar als onze technische hulp gewenst is, steken we graag een handje toe." Verherstraeten heeft ook aan Di Rupo gevraagd om contact op te nemen met Brussel, "om het proces mee te begeleiden".

"Het is niet de bedoeling dat het federale niveau zich gaat bemoeien met interne Brusselse kwesties; dat kan ook niet," verduidelijkt Jan Pauwels, woordvoerder van Verherstraete. "Maar het is wel belangrijk dat er overleg blijft om de hervormingen op de verschillende niveaus op elkaar af te stemmen. Di Rupo en Verherstraete gaan dat overleg mee gaande houden."

Verkiezingen
Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) is optimistisch over de komende hervorming. "Ik hoop dat we tegen juni al resultaten kunnen voorleggen. Ja, ik ben hoopvol, want ook de PS wil er werk van maken."

Molenbeeks burgemeester Moureaux (PS) denkt daar anders over. "De gemeenteraadsverkiezingen zullen roet in het eten gooien," zegt hij. "Ik verwacht voor oktober geen grote hervormingen."

Hervorming
Het Brusselakkoord bepaalt dat het Gewest meer macht krijgt en de gemeenten inleveren. In grote stedenbouwkundige dossiers bijvoorbeeld, of op gebied van mobiliteit. De gouverneur verdwijnt en de minister-president krijgt meer zeggenschap over de lokale politiekorpsen. Er wordt ook flink gesnoeid in het aantal huisvestingsmaatschappijen, nu meer dan dertig. De gemeenten krijgen dan weer meer bevoegdheden inzake openbare netheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni