Brussel en Vlaanderen versterken hun samenwerking

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 6 december 2019
Updated: 06-12-2019 - 16:07

Het Vlaams en Brussels Gewest gaan nauwer samenwerken. Dat hebben minister-presidenten Rudi Vervoort (PS) en Jan Jambon (N-VA) aangekondigd. Ook Vlaams minister bevoegd voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) zat mee aan tafel. Onder meer rond mobiliteit, werkgelegenheid en internationale samenwerking willen beide gewesten de banden strakker aanhalen.

Samenwerking tussen beide gewesten is al een hele tijd een heikel onderwerp. In de vorige legislatuur mislukte nog een groot samenwerkingsakkoord. Met deze persconferentie lijkt er schot in de zaak te komen.

Er komt een samenwerking op politiek niveau op vlak van mobiliteit. Er bestond al een ambtelijke commissie, maar nu gaan ook de regeringen en de respectievelijke kabinetten samenwerken. De bedoeling is om een samenwerkingscomité op te richten waar naast de beide ministers-presidenten ook de ministers van Mobiliteit en Openbare Werken in vertegenwoordigd zijn.

Dat comité zal ook andere mobiliteitsdossiers, zoals bijvoorbeeld het taxidossier of de invoering van een kilometerheffing in Brussel, kunnen aankaarten. "Het is heel belangrijk dat die projecten ook politiek afgestemd en gecoördineerd worden", zegt Vlaams Brussel-minister Benjamin Dalle.

Verbreding van de ring en kilometerheffing

Enkele onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn de verbreding van de ring rond Brussel, de fietssnelwegen, het Brabantnet (met onder meer de ringtram), de taxi’s en de kilometerheffing. Over enkele van deze thema's verschillen beide regeringen nochtans sterk van mening. Ook het doortrekken van tram 62 naar Zaventem zit in de pijplijn.

Een symbolisch voorbeeld is de Luchthaventram die Vlaanderen plant, de tram die Brussel met Brussels-Airport moet verbinden. Die tram moet niet alleen zorgen dat de luchthaven vlotter bereikbaar is vanuit Brussel, maar kan volgens Vervoort en Jambon ook een hefboom zijn op het vlak van tewerkstelling. "De luchthaven is een tewerkstellingspool die schreeuwt om arbeidskrachten", aldus Jambon.

Ook op vlak van de arbeidsmarkt zullen beide regeringen nauwer samenwerken. Zoals bekend is er een tekort aan arbeidskrachten in de rand, terwijl heel wat Brusselaars op zoek zijn naar een job. De bestaande samenwerking tussen VDAB en Actiris zal worden versterkt.

Met 5G kwam er nog een ander moeilijk dossier aan bod in de gesprekken. Het is geweten dat Vlaanderen daar graag snel werk van wil maken. Ook Brussel mag die boot niet missen, zegt Vervoort, al wil Brussel wel graag de mogelijke gezondheisrisico's in kaart brengen. Sowieso blijft het eerst wachten op een nieuwe federale regering die zich moet buigen over de veiling van de 5G-frequenties.

N-VA versus PS

De samenwerking tussen een N-VA- en PS-regering is opvallend, zeker aangezien N-VA en PS, de partijen van respectievelijk Jambon en Vervoort, niet door dezelfde deur lijken te kunnen. De timing van de persconferentie in het Errerahuis, de ambtswoning van de Vlaamse regering, komt op een vreemd moment. Net deze week probeert PS-voorzitter Paul Magnette een doorbraak te forceren voor een paars-groene regering, zonder N-VA.

Vervoort wilde na de persconferentie niet reageren op vragen over de federale regeringsvorming.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?