Brussel schort alle vergunningen voor uitvoer voor tweeërlei gebruik naar Rusland op

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 24 februari 2022
Updated: 24-02-2022 - 16:06

De Brusselse regering heeft vandaag beslist om de uitvoer van goederen voor tweeërlei gebruik met als eindbestemming Rusland op te schorten. Brussel schort de vergunningen voor onbepaalde duur op en behandelt voorlopig geen nieuwe aanvragen.

Die beslissing werd vandaag genomen op initiatief van Brussels staatssecretaris voor Europese en Internationale Betrekkingen en Buitenlandse Handel Pascal Smet (Vooruit/One.brussels), nadat Russische troepen Oekraïne afgelopen nacht zijn binnengevallen. De Europese Unie kondigde gisteren nieuwe sancties tegen Rusland aan, door de export van een heel aantal categorieën van goederen voor tweeërlei gebruik te verbieden. Het gaat om goederen voor civiel gebruik die ook een militaire toepassing kunnen hebben.

De Brusselse regering gaat nog een stapje verder door de vergunningen voor de uitvoer van alle categorieën van goederen voor tweeërlei gebruik naar Rusland op te schorten. “De inval van Rusland in Oekraïne is onaanvaardbaar, schandalig", zegt Smet aan BRUZZ. "De EU had al sancties genomen. We gaan nu verder dan de Europese sancties op dit moment."

'In ons vel snijden'

Sinds 2003 zijn in België de gewesten bevoegd voor de toekenning van dergelijke vergunningen. “Het kan gaan om producten uit de biochemie, maar ook om bijvoorbeeld software of lasers. Het zijn geen goederen waarvan we vermoeden dat ze ingezet worden tegen Oekraïne, maar we willen tonen dat we bereid zijn om zo hard in ons vel te snijden om te tonen dat we het niet eens zijn met de invasie”, zegt een medewerker van Smet.

De opschorting geldt voor lopende vergunningen en is van onbepaalde duur. Nieuwe aanvragen worden voorlopig niet behandeld. Hoe groot de economische impact van de sanctie precies is, kan Smet niet kwijt. “Meerdere vergunningen zijn opgeschort en onze administratie heeft de instructie gekregen om de betrokken bedrijven in te lichten", aldus de kabinetsmedewerker. "Ook al is het vanuit de Brusselse economie bescheiden, het is belangrijk dat dit signaal gegeven wordt", zegt Smet zelf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?