Brussel wil niet weten van verplichte gemeenschapsdienst

© brusselnieuws.be
07/11/2014

De Brusselse regering is niet van plan om een verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen in te voeren, zoals de federale regering wil. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Werk Didier Gosuin (FDF) in het Brussels parlement.

De federale regering van premier Charles Michel (MR) wil werklozen die al meer dan twee jaar zonder job zitten verplichten tot twee halve dagen gemeenschapsdienst per week. Voor de uitvoering van dat voornemen moet echter een samenwerkingsakkoord worden gesloten met de Gewesten.

Het Brussels Gewest heeft alvast geen oren naar het voorstel. "Wat de Brusselse regering betreft kunnen wij u enkel verzekeren dat een dergelijk project geen deel uitmaakt van het Brussels regeerakkoord." Dat zei bevoegd minister Gosuin in een antwoord op parlementaire vragen van Bruno De Lille (Groen) en Cieltje Van Achter (N-VA).

In Brussel komen meer dan 50.000 langdurig werklozen in aanmerking voor de maatregel. Maar zij hoeven dus niet meteen te vrezen voor de verplichte gemeenschapsdienst. Dat is goed nieuws, vindt Bruno De Lille (Groen).

"We moeten niet investeren in het straffen of bezighouden van de werklozen, maar in extra begeleiding, activering en extra jobs", zegt het oppositielid. "Bovendien weten we uit het buitenland dat dit systeem mensen nauwelijks tot niet aan het werk helpt én dat er bovendien een risico bestaat op het verdwijnen van een aantal jobs. In Nederland werd een straatveger ontslagen maar moest hij daarna als gemeenschapsdienst opnieuw straten gaan vegen."

Ook bij de vakbonden en arbeidsbemiddelaar Actiris werd de verplichte gemeenschapsdienst al negatief onthaald.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni