Voorzitters Volt

| Carlo Giovanni Giudice (links) en Johanna Dirlewanger-Lücke (rechts) worden de nieuwe voorzitters van Volt België

Brusselaars worden partijvoorzitters van Volt

AAB
© BRUZZ
27/04/2022

De Belgische afdeling van de pan-Europese partij Volt heeft haar twee nieuwe voorzitters bekendgemaakt. Het zijn allebei Brusselaars. De Frans-Duitse Johanna Dirlewanger-Lücke en Duits-Italiaanse Carlo Giovanni Giudice hebben Brussel als thuisstad geadopteerd.

Johanna Dirlewanger-Lücke en Carlo Giudice delen samen de titel van voorzitter van Volt België. De algemene vergadering vond plaats op de campus van de Vrije Universiteit Brussel, de komende twee jaar zal het nieuw bestuur de partij in België mogen vertegenwoordigen. “Het is voor ons een eer om de partij op Belgisch en Europees niveau te kunnen representeren,” zegt Dirlewanger-Lücke.

"De hoofdstad is ook een creatieve open samenleving, we willen dat Brussel een voorbeeld wordt van een creatieve en duurzame stad"

Johanna Dirlewanger-Lücke

Het is niet de eerste keer is dat Volt België Brusselaars als voorzitters heeft, en de hoofdstad blijft belangrijk voor de partij. De diversiteit van de hoofdstad is voor Volt een troef. Volgens de voorzitters is het internationaal en multicultureel Brussel een perfect voorbeeld van hoe een sterk en divers Europa eruit zou kunnen zien. “De hoofdstad is ook een creatieve open samenleving, we willen dat Brussel een voorbeeld wordt van een creatieve en duurzame stad,” voegt Lücke daaraan toe.

Zo staat er in hun programma bijvoorbeeld de invoering van één autoloze zondag per maand.

Wie is Volt?

Volt-Europa werd in 2017 opgericht als antwoord op populisme en extreemrechts. De partij wil een hechter en democratischer Europa creëren. Zo pleit de partij voor een sterker Europees parlement en de invoering van een Europese eerste minister die bevoegd zou zijn voor alle Europeanen. Ze noemen zichzelf progressief, pragmatisch en verdedigers van het diverse Europa.

“We willen een partij zijn voor alle inwoners van Europa. Onze koepelpartij vertrekt vanuit een gemeenschappelijk programma en waarden, en tracht deze vervolgens toe te passen op alle parlementen: van het Europese tot het lokale niveau,” vertelt Carlo Guidice aan BRUZZ. “We willen burgers zo hard mogelijk betrekken in het publiek debat en laten deelnemen aan de democratie. Ook moeten al onze beslissingen zich baseren op wetenschappelijk onderzoek.”

In 2018 deed de partij mee aan de lokale verkiezingen in België op een gedeelde lijst met de piratenpartij. Ook voor de Europese verkiezingen konden Belgen op Volt stemmen. De partij haalde 0,48% in het Nederlandstalig kiescollege en haalde dus geen zetel. “Het streefdoel is om in 2024 verkozenen te hebben, om het succes te herhalen dat we in andere landen hadden,” zegt Lücke.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni