"Brussel'Air is slechte kopie van Vlaams plan"

© tvbrussel
26/09/2006
Het Brussel'Air-plan van de regering is een mager beestje. Dat vindt milieuvereniging Inter-Environnement Bruxelles. Het plan wil de luchtkwaliteit in het gewest verbeteren. Maar volgens de vereniging zal de impact beperkt zijn.

Brusselaars die hun auto wegdoen, krijgen sinds 1 september een cadeau van het gewest. Ze ontvangen een jaarabonnement op het openbaar vervoer en een abonnement op de autodeeldienst Cambio. Ze kunnen ook kiezen voor een autodeelabonnement en een fietspremie.

De regering wil minder auto's in de stad, dat moet op termijn voor betere lucht zorgen. Maar het Brussel'Air-plan van de regering gaat volgens Anne-France Rihoux, de secretaris-generaal van Inter-Environnement Bruxelles.

"Het Brussels plan is een kopie van het Vlaamse plan. Maar er zijn twee verschillen. Het aanbod in Vlaanderen is interessanter omdat het hele gezin gedurende drie jaar een abonnement krijgt op het openbaar vervoer. Bovendien hebben meer Vlaamse gezinnen een auto dan in Brussel, het doelpubliek is dus kleiner in Brussel."

Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) vindt dat de milieuvereniging te vroeg komt met haar kritiek. "We moeten wachten en over zes maanden evalueren. En als het werkt kunnen we een ambitieuzer plan uitwerken."

Inter-Environnement Bruxelles pleit voor meer ingrijpende maatregelen om de auto uit de stad te bannen. Het aantal parkeerplaatsen in het centrum moet verminderen. En buiten de hoofdstad moeten er ontradingsparkings komen, in de buurt van stations.

En heel veel auto's in de spits zijn bedrijfsauto's. Ook hun aantal moet volgens de milieuvereniging naar omlaag, zegt Anne-France Rihoux. "Wij vragen, in overleg met de vakbonden, dat de bonus die een bedrijfswagen vormt, omgezet wordt in een bonus die milieuvriendelijker is. Dat kan een internetcheque zijn of een volledige terugbetaling van het openbaar vervoer, of een verbetering van de mogelijkheid om thuis te werken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni