Brussels Gewest betaalt zelf 3.500 extra schoolplaatsen

© brusselnieuws.be
05/05/2011
Het Brussels Gewest gaat tegen het schooljaar 2012-2013 zelf 3.500 nieuwe schoolplaatsen creëren. Dat is opmerkelijk want onderwijs is een gemeenschapsbevoegdheid. Het Gewest lanceert een oproep aan de inrichtende machten om voorstellen in te dienen.

De Brusselse scholen zitten overvol, en met de bevolkingsgroei zullen de noden nog toenemen. "Als er niets gebeurt zullen er tegen 2015 7.000 plaatsen te kort zijn in het kleuteronderwijs en 11.000 in het lager onderwijs," rekent minister-president Charles Picqué (PS). Daarom wil hij via zijn bevoegdheid van de voogdij over de Brusselse gemeenten 3.500 nieuwe schoolplaatsen creëren tegen het schooljaar 2012-2013.

"Het Gewest lanceert een oproep aan de inrichtende machten van alle netten om voorstellen terzake in te dienen," legt de woordvoerster van Picqué uit aan brusselnieuws.be. "Die voorstellen worden dan geëvalueerd op basis van drie criteria: de kostprijs per plaats, de noden van elke gemeente op basis van de demografische evolutie en het aandeel van de schoolplichtige kinderen in de bevolking."

'De tijd dringt'

Eerder al beslisten de Franstalige ministers om in 4.100 bijkomende plaatsen te voorzien in het Franstalig onderwijs in Brussel. Woensdag trok de Vlaamse regering ook al 18 miljoen euro uit, waardoor er op termijn 1.800 extra plaatsen komen in het Nederlandstalig basisonderwijs. "Maar aangezien de tijd dringt, zijn er echter extra maatregelen nodig", aldus Picqué. "De initiatieven van de gemeenschappen zullen immers niet allemaal onmiddellijk van start gaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni