Brussels Gewest heeft nieuw logo en domeinnaam

De Brusselse regering heeft donderdag zijn nieuw logo - een Iris nieuwe stijl - en domeinnaam ‘brussels’ voorgesteld. ‘be.brussels’ is het nieuwe merk, tevens een nieuw instrument in de citymarketing.

Net als de privésector zal de Brusselse overheidscommunicatie nu ook het merk 'Brussels' gebruiken, maar dan als "be.brussels". Dat moet op termijn de extensie irisnet.be vervangen.

Minister Guy Vanhengel (Open VLD), samen met minister-president Charles Picqué (PS) bevoegd voor Externe Betrekkingen, legt in een persbericht uit waarom: "Vlaanderen heeft zijn Leeuw. Wallonië zijn haan. En Brussel? Dat heeft een…. Iris. Alleen ingewijden weten waarom: omdat de bloem groeit in moerasgebied en de naam Brussel verwijst naar een moeras. 'irisnet.be' is niet genoeg herkenbaar," zegt Vanhengel.

Dat gaat nu veranderen. De Brusselse overheid eigent zich nu de naam "Brussels" toe. Ook de privésector doet dat. Vanhengel verwijst naar Brussels Chocolate, Brussels Beer, Brussels Airport, Brussels Airlines, Brussels South (luchthaven van Charleroi). Het nieuwe logo wordt 'be.brussels', gevolgd door een gerestileerde iris waaruit een hartje groeit. Het ontwerp is van het communicatiebureau Base Design.

'Be' is niet zonder symboolwaarde: "Be komt van Belgium, wat de hoofdstedelijke functie van Brussel in de verf moet zetten. Maar 'be.brussels' betekent ook 'Brusselaar zijn'. Het verwijst voorts naar de Belgische extensie, .be. En ten slotte gaat het om een Engelstalig merk."

Be Zwanzer
Naast de baseline be.brussels komt een variabel gegeven, dat Brusselse instellingen op hun logo kunnen gebruiken. Een boventitel zeg maar. Bijvoorbeeld 'Be NET' (voor de vuilnisdienst), 'MIVB Brussels' (voor het openbaar vervoer) of 'Wonen In Brussel' (huisvesting) of, opmerkelijk Be Zwanzer voor luchtigere onderwerpen. Iedere instelling behoudt haar eigen identiteit, maar werkt toch onder een gemeenschappelijke vlag. Noot: het voorstel Be Zwanzer gaat uit van het studiebureau dat het logo bedacht, er zijn nog geen concrete aanvragen van instellingen in die zin.

Het gebruik van be.brussels is mogelijk door de aankoop van de domeinnaam .brussels. Die extensie zal vanaf 1 januari 2013 te koop zijn voor bedrijven en particulieren.

Kostprijs
De Brusselse instellingen zullen in alle e-mailadressen de extensie 'irisnet.be' vervangen door '.brussels'. De Brusselse regering is niet van plan om alle logo's of visitekaartjes weg te gooien.

"We gaan de communicatie-instrumenten geleidelijk invoeren. De bestaande voorraad aan briefomslagen en visitekaartjes wordt eerst opgebruikt", aldus Vanhengel. "De kostprijs bedraagt tot nu toe 150.000 à 200.000 euro. Dat is klein bier in vergelijking met de waarde van de naam."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?