Brussels jazzkoor protesteert met concert in Zuidstation tegen Brexit

© The Brussels Groove Collective
| De Britse docent Pete Churchill bracht voor de gelegenheid zijn piano mee naar het Zuidstation.

Aan de ingang van het Zuidstation aan het Victor Hortaplein werden de pendelaars vrijdagochtend getrakteerd op een spontaan concert van de leerlingen van het Brussels Groove Collective. Onder leiding van hun Britse docent Pete Churchil brachten ze de muzikale boodschap dat artiesten uit het Verenigd Koninkrijk nog steeds welkom zijn, ondanks de Brexit.

Een piano en een twintigtal zangers en zangeressen, meer had het Brussels Groove Collective van het Franstalige Conservatoire Royal de Bruxelles niet nodig om voor een swingend begin van de dag te zorgen. Met enkele liedjes over migratie, broederschap, zusterschap en verbondenheid zorgden ze voor een protest dat muzikaal werd ingepakt.

Allemaal lachende gezichten dus, maar de realiteit is voor de muzikanten mogelijk wel anders na de Brexit. De leider van het collectief, Pete Churchill, is Brits en professor aan de Royal Academy of Music in London en de Conservatoire Royal de Bruxelles. Twee keer per maand zakt hij af naar Brussel om er te doceren.

"Ik blijf gewoon mijn tickets voor de Eurostar kopen, maar de toekomst ziet er niet zo evident uit. Niemand kan me vertellen hoe het binnen een jaar zal zijn", vertelt Churchill. "Voor het Verenigd Koninkrijk zich aansloot bij de Europese Unie moest je als artiest voor elk Europees land een visa aanvragen. Misschien zullen muzikanten nu afgeschrikt worden om nog te komen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?