Brussels parlement verzet zich tegen woonstbetreding bij sans-papiers

© Kevin Van den Panhuyzen
| Het wetsontwerp, dat woonstbetredingen mogelijk maakt bij wie illegale vreemdelingen onderdak biedt, zorgde al voor heel wat controverse.

Het Brussels Parlement heeft vrijdag een resolutie goedgekeurd tegen de woonstbetredingen bij wie sans-papiers onderdak biedt. Van de federale meerderheidspartijen stemde enkel N-VA tegen de tekst die het wetsontwerp verwerpt. Open VLD, dat de tekst meetekende, stemde samen met de socialisten, groenen en DéFI voor, CD&V en MR onthielden zich. Vlaams Belang stemde tegen.

Het wetsontwerp, dat woonstbetredingen mogelijk maakt bij wie illegale vreemdelingen onderdak biedt, zorgde voor heel wat controverse. Ook binnen de meerderheid was er wrevel, met name bij de liberalen. Zo had burgemeester van Molenbeek en Kamerlid Françoise Schepmans (MR) zware kritiek. Daarom besliste premier Charles Michel het dossier naar zich toe te trekken, zodat de behandeling in de Kamer werd stilgelegd.

De resolutie vraagt de Brusselse regering om bij de federale regering aan te dringen om haar standpunt te herzien, gezien de opmerkingen van de Raad van State, de advocatuur en verschillende burgerverenigingen. Zoals bekend maakt het wetsontwerp woonstbetredingen mogelijk bij mensen die illegalen onderdak bieden. Het Brussels Parlement dringt er bij de federale collega's op aan om zich te verzetten tegen het wetsontwerp en neemt akte van het initiatief van de federale regering tot overleg.

Afwachtende houding

Paul Delva (CD&V) merkte op dat het wetsontwerp een wettelijk kader creëert waarin woonstbetredingen mogelijk zijn. Maar omdat premier Michel het dossier naar zich toegetrokken heeft "wensen we een afwachtende houding aan te nemen en zal onze fractie zich onthouden". Ook MR nam eenzelfde houding aan.

Terwijl de Open VLD-fractie zich voltallig achter de resolutie schaarde, maakte N-VA-fractieleider Johan Van den Driessche brandhout van het voorstel van resolutie. "Bij zoveel onzin, onwetendheid en misleiding kan onze fractie alleen maar tegen stemmen", besloot hij.

Dominiek Lootens herhaalde de kritiek van Vlaams Belang op het beleid van de regering en staatssecretaris van Asiel en Migratie, Theo Francken, in het bijzonder. "Kortom collega's, wanneer u hier een tekst zou indienen om de nefaste opengrenzenpolitiek van Francken aan te klagen, dan zou u op mijn onvoorwaardelijke steun kunnen rekenen", aldus Lootens, die benadrukte dat Vlaams Belang kiest voor de kant van de democratie en de wet, en niet voor die van de illegalen en wetsovertreders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?