Brussels Parlement wil discriminatie in nachtclubs aanpakken

© Brussel Danst

Parlementsleden van verschillende partijen hebben vrijdag een voorstel tot resolutie neergelegd in het Brusselse Parlement om met enkele concrete maatregelen de discriminatie in de nachtclubs aan te pakken. Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) zegt dat ze er werk van maakt.

Dagelijks worden heel wat feestvierders aan de ingang van clubs of danscafés geconfronteerd met discriminatie op basis van huidskleur, origine of geslacht. Een wijdverspreid probleem dat volgens parlementslid Fatoumata Sidibé (Défi) dringend aangepakt moet worden. Op haar initiatief werd vrijdag een resolutievoorstel ingediend in het parlement, dat ook ondertekend werd door vertegenwoordigers van de vijf andere meerderheidspartijen. 

Het voorstel bevat enkele concrete maatregelen om de problematiek in te dijken. "Sinds 2004 bestaat er al een Europese richtlijn die stelt dat niet het slachtoffer moet bewijzen dat het gediscrimineerd werd, maar dat de portier moet bewijzen dat hij geen vooroordelen had tegenover die persoon", zegt Sidibé aan La Dernière Heure. "Die richtlijn moeten we omzetten naar een ordonnantie."

'Honderden gevallen'
Daarnaast stelt het parlementslid voor om, in samenwerking met het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia, een centraal sms-nummer te lanceren zodat slachtoffers van discriminatie dit onmiddellijk kunnen signaleren. In 2014 werden immers amper vijf klachten neergelegd bij de Brusselse politie, terwijl het "dagelijks om honderden gevallen gaat", aldus Sibidé.

Een derde maatregel is de installatie van bewakingscamera's aan de ingang van discotheken. "In Gent doet men dit al en zo is het gemakkelijker om na te gaan of er echt sprake is van discriminatie", zegt Sibidé. Bovendien zou het al helpen als het reglement van de club (zoals bijvoorbeeld de verplichting om een hemd te dragen, of een lidkaart te hebben) duidelijk uithangt buiten. Buitenwippers kunnen dan geen regels uitvinden om mensen aan de deur te weigeren.

In januari wordt het voorstel besproken in de bevoegde commissie, pas nadien kan het worden behandeld door het parlement. Maar Sibidé is ervan overtuigd dat het ten laatste in 2019 in werking zal treden.

Brusselse regering
Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) laat aan BRUZZ weten dat de omzetting van de Europese richtlijn tegen discriminatie in eerste lezing reeds is goedgekeurd door de Brusselse regering. De komende weken zou er een tweede lezing volgen, waarna de ordonnantie wordt voorgelegd aan het parlement. 

“Verder overleg ik met Unia of een centraal sms-nummer ook in Brussel een goed instrument is om discriminatie in het Brussels uitgaansleven een halt toe te roepen,” aldus Debaets

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?