Brussels parlement wil vroeger beginnen

© Ivan Put

Het Brussels parlement komt pas de derde week van oktober samen. Binnen de verschillende fracties is er een consensus om vanaf volgend jaar eerder te beginnen. Dat zegt ondervoorzitter Fouad Ahidar (SP.A).

Het Brussels parlement start pas laat en dat is al langer een doorn in het oog van veel parlementsleden. “Er is nochtans veel werk”, zegt N-VA-fractieleider Johan Van den Driessche. “De regering beslist al om het Reyersviaduct af te breken, maar het parlement kan daar geen extra info over vragen. En er is de nijpende problematiek van de Syriëstrijders.”

Ook Groen en Ecolo zijn ontevreden over de late start. "Er is geen enkele reden om te blijven wachten tot midden oktober”, zegt Groen-fractieleider Bruno De Lille. “Bovendien wordt het debat over verschillende regeringsbeslissingen nu in de pers gevoerd, terwijl we eigenlijk in het parlement de ministers zelf zouden moeten kunnen ondervragen.”

N-VA en Groen hadden voorgesteld om dit jaar al eerder te beginnen. “Maar dat kan nu formeel nog niet”, zegt Fouad Ahidar (SP.A), ondervoorzitter van het Brussels parlement. “De datum ligt nu nog vast in de Grondwet.”

Door de zesde staatshervorming kan Brussel de datum nu zelf aanpassen. “Maar dat zal pas volgend jaar lukken”, aldus Ahidar.

Binnen het uitgebreid bureau van het parlement is er wel een meerderheid die vindt dat die verandering van datum nodig is. Er wordt daarbij gemikt op midden september als startdatum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?